НОВИНИ

293 случая на COVID-19 в България, очакват се нови проби тази вечер

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:04, 27.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

17 са новите положителни проби за коронавирус. Общо досега заразените с болестта са 293. 9 души са излекуваните.

13 нови случая в София, по един във Варна, Пловдив, Сливен и Пазарджик. Тази вечер се очакват резултатите от още проби.

Най-малкият носител на вируса е на 3 годнини, най-възрастният на 81. Това е равносметката до този момент. В последните три дни процентът на заболели устойчиво нараства - с до 14%. В над две трети от областите в страната вече има регистрирани случаи.

На този фон днес здравно министерство публикува списък на болниците, в които ще се осъществява лечението на заразени с COVID-19. От документа става ясно, че броят на инфекциозните легла е десетократно увеличен и достига над 7400. Над 1100 от тях са в столицата.

Предизвикателство за системата остава броят на интензивните легла. Изчисленията показват, че една трета от всички тежки случаи ще се нуждаят от апаратна вентилация. Леглата с респиратори са нараснали до над 1300 за страната. Най-много има в столицата - 518. За сравнение обаче - в област Видин има в наличност 5 апарата.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб: Това не е пълният капацитет на болниците. Това е заповяданият капацитет - да има всяка болница отделени легла и респиратори за такъв тип болни. Общо в страната лежат 99 души в болница, от които 53 са в софийските болници. Деца няма приети на болнично лечение. Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство, ако е установен коронавирус инфектиран, да се смята цялото семейство под карантина като вирусоносители, тази практика е възприета на много места по света.

Болница "Света Анна" в столицата вече приема пациенти, след като вчера тя беще поставена под карантина заради установени двама пациенти с COVID-19 Пета градска болница в София остава затворена и ще приема само пациенти на диализа.

Напомняне от щаба - 80% от заразените с вируса у нас са млади хора, така че не смятайте, че сте в безопасност заради възрастта си.

В подкрепа на българските медици на първа линия от вчера работи дмс линия. Всеки, който желае може да изпрати смс на номер 17777 с текст Солидарност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет без съгласие за компенсирането на работници и предприятия заради коронавируса
Тристранният съвет без съгласие за компенсирането на работници и предприятия заради коронавируса
Завърши изграждането на полевата болница в спортна зала „Колодрума“ в Пловдив
Завърши изграждането на полевата болница в спортна зала „Колодрума“ в Пловдив