НОВИНИ

3/4 от жертвите на COVID-19 са във Великобритания, Италия, Испания и Франция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:01, 13.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Над 4,3 милиона са заразени с коронавирус по света, сочи днешна равносметка на Ройтерс. Почти 3/4 от жертвите в Европа са във Великобритания, Италия, Испания и Франция.

Старият континент обаче продължава предпазливо да разлабва мерките.

Италианският премиер Джузепе Конте се обяви против двустранни туристически споразумения между отделни членки на Евросъюза като риск за Общия пазар.

Англия предпазливо започна разхлабване на ограниченията. Хората, които не могат да работят от вкъщи, са призовани да се върнат на работа. В останалата част от Великобритания мерките срещу коронавируса остават в сила.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Забелязва се, че в други страни, където мерките се разхлабват, има нов ръст на заразените. Това е ясно предупреждение за нас да не действаме прибързано и безрасъдно.

Испанските власти планират до оставят границите си затворени за почти всички пристигащи от чужбина до юли.

От събота Германия започва да вдига граничния контрол с амбицията свободното движение да се възобнови до средата на юни. Канцлерът Меркел предупреди сънародниците си да не поставят под риск постигнатото досега с безотговорно поведение:

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ще бъде депресиращо, ако трябва да се върнем към ограниченията, които искаме да оставим зад нас, защото искаме твърде много, твърде бързо.

След месец Австрия ще отвори границите си с Германия, Швейцария и Лихтенщайн.

Себастиан Курц - канцлер на Австрия: Що се отнася до други страни като Италия, ситуацията е много проблематична. Броят на заразените остава много висок, както е във Франция и Испания. Така че няма планове за скорошно отваряне на тези граници.

Франция запазва граничния контрол с Германия до 15-ти юни. Има известни облекчения за хора, които пътуват редовно.

Училищата в Италия остават затворени до септември. Полша отваря ресторанти и фризьорски салони на 18-ти май, но запазва стриктен граничен контрол до 12-ти юни.

Русия спря използването на машини за обдишване, собствено производство, след съмнения, че тази техника е предизвикала болничен пожар с пет жертви в Санкт Петербург.

Същият модел е изпратен и в Съединените щати. Сега и американският регулатор заяви, че страната няма да използва пратката, която на склад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летни температури до края на седмицата
Летни температури до края на седмицата
Млада компания от аутсорсинг индустрията има 100-процентов ръст за последните месеци
Млада компания от аутсорсинг индустрията има 100-процентов ръст за последните месеци