НОВИНИ

3 604 са до момента доброволците, готови да подпомогнат общините

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
13:43, 03.04.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
604 момента доброволците готови подпомогнат общините

От началото на извънредното положение в страната в общините са се записали 3 604 доброволци по данни на Националното сдружение на общините в България. Те са заявили желание в настоящия момент да се включат с доброволен труд, средства, лични автомобили и най-вече при доставката на храни и лекарства.

Желание да подпомогнат са както хора с висока професионална квалификация – юристи, политолози, преподаватели, собственици на бизнес, лекари и медицински специалисти, инженери, ИТ специалисти, архитекти и финансисти, така и безработни, пенсионери, земеделски производители, студенти.

Предвид трудностите, които изпитва в момента туристическия бранш, много специалисти от сектора са готови да помагат на хората по места.

Сред доброволците, заявили своята готовност да бъдат на разположение на общинските кризисни щабове има много ученици в горните класове, хора с творчески професии, журналисти, включително и двама чуждестранни граждани, избрали да живеят в Павликени и в Струмяни. Доброволците са на възраст от 18 до 79 години.

Доброволческият корпус ще бъде насочван за помощ в болнични заведения, както за немедицински дейности, така и в подкрепа на медицинските екипи.

233 общини разполагат с доброволни формирования. Без такива групи са най-малките общини с население под 1500 жители.

Всички постъпили данни ще бъдат проверявани автоматично от службите на МВР с цел избягване на опитите за злоупотреба от криминално проявени лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пешеходни патрули се включват в контрола за спазването на противоепидемичните мерки в Русе
Пешеходни патрули се включват в контрола за спазването на противоепидемичните мерки в Русе
АПИ: Пътните такси са държавни и подлежат на плащане в извънредно положение
АПИ: Пътните такси са държавни и подлежат на плащане в извънредно положение