НОВИНИ

3-годишно дете е най-младият пациент с положителна проба за коронавирус у нас

Снимка: БНТ/Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 27.03.2020
11266
Чете се за: 01:12 мин.
Здраве

За последните 24 часа са 33 случаите на коронавирус у нас. С тях броят на пробите нараства на 276, заяви началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Предоставен е списъкът за леглата, които са подготвени за коронавирус епидемията, те са 7473, от тях 1137 са в София. В интензивните легла са 1347, от които 518 са в София. Генералът уточни, че това не е пълният капацитет на болниците, а става въпрос за заповед всяка болница да има отделени легла и респиратори за такъв тип болни. Увеличен е десетократно капацитетът на болниците.

Новите области, в които има положителни проби, са Кърджали и Хасково, а от последните излезли 12 проби - в Бургас са 3, има жена на 22 години и 2 деца - на 3 и 8 години. Това е и най-младият пациент в България - тригодишно дете. Те са контактни лица на един от докторите. Жената пък е с история от пътуване от Англия.

В Пловдив има четири случая в болница "Свети Панталеймон" - мъж на 50 години и две жени на 56 и 58 години, и мъж на 62 години от РЗИ-Пловдив.

Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София, каза още Мутафчийски. Той е на мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница.

В Кюстендил също има случай на мъж на 57 години.

Няма нови интубирани случаи, пациентите, които са в тежко състояние, се наблюдават, уточни генералът. Той каза още, че са изработени препоръките за освобождаване на болни, диагностицирани с коронавирус, в добро общо състояние, с подобрени клинични показатели. Те ще престояват на домашна карантина и когато навършат 21 дена, тогава ще бъде извършена процедурата по потвърждаване.

Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство ако се установи коронавирус инфектиран, да се смята цялото семейство да се поставя под карантина като вирусоносители. Тази практика е възприета на много места в света.

До момента на територията на страната са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, но това не са само първични тестове, има и повторения и потвърждения.

Разкрит е дарителски номер. На кратък номер 17 777 всеки може да подкрепи българските медици, борещи се със заразата - с текст DMS Solidarnost. Един от най-големите дарители "АЕЦ Козлодуй" вече е превел дарение от 800 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се извършва контрол на поставените под карантина в община Русе?
Как се извършва контрол на поставените под карантина в община Русе?
Вирусолог: COVID-19 проявява висока генетична стабилност, това е добре дошло за създаването на ваксини
Вирусолог: COVID-19 проявява висока генетична стабилност, това е добре дошло за създаването на ваксини