НОВИНИ

30% по-слаба реколта от зърно. Кои са регионите, ударени от сушата?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:20, 29.05.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Сушата от началото на годината унищожи голяма част от есенниците, най-вече в Източна и Североизточна България. Частично засегнати са и зърнени площи в други части на страната.

След днешния Консултативен съвет по зърното стана ясно, че 28 хиляди декара с есенници са напълно унищожени, а други 240 хиляди декара са пострадали частично.

Прогнозите на Министерството на земеделието за очаквания добив са от 4,5 млн. до 5 млн. тона зърно.

Най-засегнатите райони от сушата са край Добрич, Силистра, Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и част от Врачанския регион.

Ще бъдат ли компенсирани стопаните за загубите и ще пострада ли зърненият баланс?

Земеделските производители в района на Добруджа твърдят, че състоянието на пшеницата продължава да се влошава. Казват, че такава суша не е имало от 20 години.

"2001 година беше подобна суха година, тогава добивите от пшеница бяха 150 - 200 кг, а от царевица - 20. Дъждовете, които са необходими за една стопанска година са 500 - 600 л./кв.м., а досега са 116л./кв.метра", коментира пред БНТ зърнопроизводителят Петър Петров.

Според колегата му Валентин Василев държавата трябва да изгради някакъв механизъм, за да ги подпомогне.

Днес земеделският министър Десислава Танева съобщи, че стопаните, които са със 100% пропаднали площи, ще получат държавна помощ за компенсиране и това ще стане още през тази календарна година. За тези стопани ,чийто площи са частично унищожени не се предвижда държавна помощ.

Според министър Танева и останалите участници в Консултативния съвет, въпреки сушата зърненият баланс на страната не е застрашен.

"България ще запази статута си на голям износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин. И според анализа няма към момента данни за повишаване цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб", посочи тя.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите, няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс, както и за производство на български хляб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Да дариш кръвна плазма за друг след спечелена битка с COVID-19
От първо лице: Да дариш кръвна плазма за друг след спечелена битка с COVID-19
Левски не срещна трудности срещу Витоша
Левски не срещна трудности срещу Витоша