НОВИНИ

31 медици са заразени с коронавирус у нас, потвърдените случаи са 577 (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:06, 07.04.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

12 нови случаи на заразени с коронавирус у нас в последните часове. Така общият брой на заразените вече е 577, а броят на заразените медици вече е 31.

7 от новоустановените случаи са в София, 3 в Стара Загора, по един в Пловдив и Кърджали. Излекуваните в днешния ден са трима, общо 42 са от началото на заразата.

Има и един смъртен случай днес - починал е 36-годишен мъж в София. С него броят на починалите става 23.

С още един нарасна броят на заразените спешни медици в София. Така те станаха 8. Всички са работили в една смяна. За четирима други медици, отново от Спешния център в София, все още се очакват резултати от лабораторията на ВМА.

Те са от друга смяна и при диагноза коронавирус, отново ще се наложи да бъдат обследвани стотици адреси на пациенти, посетени по време на дежурствата им.

Катя Сунгарска - Център за Спешна медицинска помощ - София: Ние сме тези, които първи се сблъскват със заразата, ние сме така да се каже първата линия на първата линия.

Предстои да бъдат тествани екипите на целия спешен център. Преди дни това се случи и със спешните медици в Пловдив. А днес общината в Бургас плати от бюджета си PCRтестовете за своите медици. Практиката в Европа е различна, напомниха от щаба.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: В Италия трябва да паднеш, да припаднеш на работно място, за да те тестват, а при нас е всяко мед лице, което има нужда се тества.

От Спешна помощ уверяват, че засега се справят с новата ситуация.

Катя Сунгарска - Център за Спешна медицинска помощ -София: Екипите са разделени общо на пет смени и засега с тази бройка не се налага някаква драстична реорганизация.

С промяна в законодателството ще стане възможно извършването на PCR диагностика да бъде заплащано на лабораториите, които имат договор със Здравната каса. Кой точно ще може да се възползва от това, ще се уточнява тепърва.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Всяко изследване се заплаща 60 лева от НЗОК.

От щаба съобщиха, че до Великден на този етап не се предвижда промяна на извънредните мерки.

И един парадокс - след решението на парламента за замразяване на депутатските заплати до края на извънредното положение, без заплата се оказа главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 250 бързи теста за коронавирус са направени в МБАЛ "Югозападна болница"
Над 250 бързи теста за коронавирус са направени в МБАЛ "Югозападна болница"
Лекарите на първа линия и на празника на медиците
Лекарите на първа линия и на празника на медиците