НОВИНИ

331 са случаите на коронавирус у нас, шестима са загиналите (ОБОБЩЕНИЕ)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:06, 28.03.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Шестима са вече са починалите заразени с коронавирус у нас - трима само днес. Най-много са и новите случаи на заразени за денонощие в страната. В болница са настанени 122 души, 8 от тях са интубирани. Още двама обаче са излекувани, така техният брой става 11.

Две трети от всички заразени са в столицата - 208 души. Възрастовият диапазон вече е между 3 и 86 години.

Ако случаите продължат да растат твърде бързо, от щаба са готови да предложат на правителството още по-строги мерки. Сред тях - вечерен час и тотална забрана за илизане по улиците.

28 дни е задължителната карантина за всеки, диагностициран с COVID-19, независимо дали е бил в болница или не. При болка в гърдите, силен задух посинели устни и упорита температура над 38 градуса - задължително потърсете лекарска помощ. по телефона.

От днес брифингите на Нациналния оперативен щаб ще се провеждат в Министерски съвет. Щабът ще информира за актуалната обстановка само в 17 часа.

Трима души загубиха днес битката с болестта - в София, Благоевград и Кюстендил. Двама оздравяха - лекувани са във Военно-медицинска академия и Пирогов. С 18 нарасна общият брой на заразените.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб: В Благоевград има 5 нови случая, във Варна 2 , в Смолян 1, в София 8 и в Шумен 2.

Тази сутрин бяха обявени и други 25 положителни резултата. Така броят на заразените достигна 331. Тепърва, в следващите няколко седмици ситуацията ще се усложнява, напомниха от щаба.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб: На този фон нашите хора се разхождат по улиците, това е фаталното. Не сме започнали още, никакво плато, никакъв пик. Не сме започнали.

Ако случаите продължат да се увеличават, а хората се уморят да спазват извънредните правила, от щаба ще променят подхода.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален оперативен щаб: Ще бъдем принудени да предложим на правителството още по-стриктни мерки - вечерен час, неизлизане по улиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: Светът има пари за 3 месеца
Премиерът Борисов: Светът има пари за 3 месеца
Кога и как да носим предпазна маска за защита от COVID-19
Кога и как да носим предпазна маска за защита от COVID-19