НОВИНИ

34 000 лв. струват решетките на парадния вход на Народното събрание (ОБЗОР)

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:04, 20.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден напрежение в парламента заради поставянето на решетки на парадния ход. Председателят на Народното събрание Никола Минчев днес разясни, че подпис под решението за поставянето на решетки е било на главния секретар на парламента. От опозицията определиха казуса като безпрецедентен, а от управляващите контрираха, че и на другата сграда на Народното събрание са били поставяни такива съоръжения по искане на тогавашния председател от ГЕРБ.

34 000 лева са стрували решетките, поставени на парадния вход на Народното събрание. Това обясни днес председателят на парламента Никола Минчев.

"Не съм ги поръчвал аз. Това, което се е случило, е, че администрацията се е свързала със същата фирма, която в края на 2019 година - началото на 2020 г. е поставила идентични врати на партийния дом. Те са отправили оферта и администрацията я е приела. Не съм ги виждал тези врати, видях ги, когато и всички други ги видяха", заяви Никола Минчев.

Подписът под решението е бил на секретаря на парламента, а при Никола Минчев е стигнала само разписката за необходимите разходи. Това обяснение предизвика още критики.

"Да се крие председателят на парламента зад администрацията не е редно. В края на краищата сме дошли тук с отговорност и трябва да бъдем отговорни, наистина, и когато сгрешим, да излезем и да си признаем. Не е голяма драма човек да си признае грешката", каза Ива Митева.

Ива Митева допълни още, че по нейна информация проектът за решетките е съгласуван с Министерството на културата, но устно. А казусът предизвика и взаимни обвинения между управляващи и опозиция и от трибуната в пленарната зала.

"Не знам дали осъзнавате, че дори и в най-мракобесните времена на тоталитарния комунистически режим никой не си е позволявал подобно нещо със сградата на българския парламент. Не знам дали осъзнавате, че този, от когото се пазите, е вашият работодател", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Това е величествено политическо лицемерие. Ако имаше награда за това, може би ще я получите. Цвета Караянчева, която инсталира такива решетки на сградата на Народното събрание, когато имаше граждански протести, го направи със своя подпис. За разлика от нея, настоящият председател на НС не е подписвал разрешение за поставянето на решетките. Но те нямат място на сградата на Народното събрание", заяви Венеция Огнянова Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната".

Решетките ще бъдат демонтирани и няма да се обжалва актът на Министерството на културата, стана ясно още от думите на председателя на Народното събрание днес. Все още обаче не е ясно каква точно ще е санкцията за поставянето им в нарушение на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Северна Македония обмениха добри практики в областта на младежката политика
България и Северна Македония обмениха добри практики в областта на младежката политика
Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония
Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония