НОВИНИ

378 семейства ще получат държавната помощ от 375 лв. за справяне след наводненията

bnt avatar logo
от БНТ
10:56, 16.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

За семействата, останали без дом след наводненията в Карловско, ще бъдат осигурени 22 фургона. Това съобщи в село Богдан областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Властите обявиха още, че в някои от пострадалите къщи не може да започне разчистване, тъй като собствениците им ги няма. В понеделник започва изплащането на еднократната помощ от 375 лева за 378 семейства, пострадали от наводненията, стана още ясно днес.

Поне месец и половина още ще продължи разчистването на последствията от водното бедствие в селата Богдан и Каравелово. Очаква се до десетина дни в Богдан във фургони да бъдат настанени 10 семейства, за Каравелово са отпуснати 7 фургона, а за Слатина - 5.

Вижте повече и в прякото включване на Галена Паскова

Доброволци, представители на областни и общински администрации, военни и полицаи продължават да разчистват днес засегнатите села. Утре се очакват около 1000 доброволци. Координатори на терен са представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Електрозахранването в селата е възстановено, но проблем остава уличното осветление, тъй като инфраструктурата е разрушена. Водоподаването също е възстановено на 95% в Слатина, наполовина в Богдан и Каравелово.

"Тъй като водата продължава да е негодна за пиене, ние осигурихме от държавния резерв 200 тона питейна вода и във всяко село вече е пратен един ТИР с вода. В община Карлово има един четвърти резервен и пет други са готови да тръгнат, когато аз помоля", каза Ангел Стоев, областен управител на Пловдив.

"След като бъдат готови проектите, ние ще знаем до стотинка какви средства са необходими за възстановяване на мостовите съоръжения и почистване на реките и, разбира се, всичко се възлага по Закона за обществените поръчки", каза Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.

Областният управител на Пловдив подчерта, че държавата отпуска над 10 милиона лева чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. С тези средства ще се проектират и изграждат нови мостове, ще се разчистват и речните корита, както и ще се изграждат и наново улици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зебра се роди в Зоопарка в София за първи път от 30 години (Снимки)
Зебра се роди в Зоопарка в София за първи път от 30 години (Снимки)
МВФ и САЩ обявиха нова финансова подкрепа за Украйна
МВФ и САЩ обявиха нова финансова подкрепа за Украйна