НОВИНИ

40% по-ниски цени на природния газ за България от Русия

Александър Марков
от Александър Марков
10:02, 03.03.2020 (обновена)
5948
Чете се за: 01:19 мин.
Бизнес

40% по-ниски цени на природния газ за България са договорили "Газпром" и "Булгаргаз". България и Русия са преговаряли през последната една година паралелно с антимонополното дело на ЕК срещу руската газова компания. Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

На 03.03 - Деня на Освобождението - съвсем символично "Газпром" е върнал подписан договора на България с новите, по-ниски цени на природния газ. Намалението е с 40%, то влиза в сила със задна дата - от август 2019 г.

България и Русия са преговаряли през последната една година, като преговорите са водени в рамките на стриктно разписани механизми - част от антомонополното дело на ЕК срещу "Газпром".

България получава най-сериозното намаление на газта от всички седем страни, които преговарят контрактите с руската страна.

Безпрецедентното намаление на цените на руския газ за България е постигнато в тежки преговори между България и Русия през последните седем месеца, обяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори, политически преговори и обстановка. Проведохме ги професионално с безценната помощ на ЕК. И неслучайно днес, на 3 март, от страна на "Газпром" ни върнаха договора подписан. Има символика.

Преговорите са водени изключително професионално, според премиера.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното - винаги сме благодарили, изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната и за Освобождението ни и днес сутринта ни върнаха подписан договор с най-голямо намаление на всички държави, които предоговаряха договорите - над 40%.

Помощта на ЕК е била от ключово значение за преговорите.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Да опровергаем всички говорители, които повтаряха, че България нищо не е направила и не си е предоговорила цената.

Заради намалените цени "Булгаргаз" ще предложи на енергийния регулатор да намали цените на природния газ за потребителите от 44 на 26 лв. за мегаватчас.

Николай Павлов, дир. на "Булгаргаз": "Булгаргаз" счита, че е редно и справедливо всички тези суми, тоест разликата между цените, действащи към онзи момент, и новата цена, и съответно формираната сума да бъде възстановена на клиентите на "Булгаргаз".

150 млн. лева ще бъдат възстановени на индустрията заради по-ниските цени за периода август 2019 г.-февруари 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историята на Христо Гъдев, чийто дядо е поставил бронзовия лъв на Паметника на свободата
Историята на Христо Гъдев, чийто дядо е поставил бронзовия лъв на Паметника на свободата
Премиерът Борисов честити Трети март на всички българи
Премиерът Борисов честити Трети март на всички българи