НОВИНИ

41 нови случая на коронавирус у нас, броят на новоизлекуваните е 42

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 22.05.2020
7808
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб представи актуални данни за разпространението на коронавируса в страната.

За вчерашния ден новите случаи на коронавирус в страната са 41, като от тях в болница са 11. Направени са 1450 изследвания.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Това искам да го подчертая, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели. Общият брой на доказаните случаи е 2372. Увеличението е с 1,8%. Като активните случаи са 1478.

8 от новите случаи са в София. Двама са в "Александровска", в ИСУЛ "Царица Йоана" - 1, в "Пирогов" също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Става дума за клъстъра, който е в завода за авточасти. Слава богу, там по сведения, които имаме в щаба, мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуска, а тези, които са работили, ще бъдат пуснати, за да се направи крайна дезинфекция, и тогава тези, които са били в отпуска, ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва максимално здравето на хората.

Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

В Благоевград, Кюстендил и Смолян има по един нов случай.

За съжаление има още един нов случай на медицински персонал - медицинска сестра от Кнежа. "Най-големият риск при медицинския персонал е при събличането на индивидуалните предпазни средства", уточни проф. Кантарджиев.

Общият брой на излекуваните е 769. От "Пирогов" са изписани двама, столичното РЗИ е освободило 24, които са били на домашно лечение. В Плевен са изписани шестима, във Велико Търново - трима, в Смолян - също трима, в Пловдив - двама, в Силистра и Сливен - по един.

Има 5-има починали. Мъж на 78 години в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Тъй като забелязваме, че в нашето общество много се говори, че у нас смъртността е малка не защото навреме са взети мерките и защото са малко болните, а защото нямаме много възрастни хора. На тези хора ще кажа следното: До голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини, които ги подчертавам от известно време, слава богу, при ниска слушаемост. Първата причина зависи от броя на вирусите, с които си се заразил. Ползваш ли предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото малко вируси засягат твоя организъм. И второто много важно нещо за хода на инфекцията и изхода, това е броят на рецепторите в твоите органи, в които ще се залови този вирус. Оказва се при децата тези рецептори са много по-малко от на възрастните в дихателната система. Затова децата почти нямаха клинична проява на заболяването.

Най-засегната област е Софийска област и София-град. Там случаите са 995, от които 126 са в болници, 19 на интензивно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са ракетните площадки в страната?
Готови ли са ракетните площадки в страната?
Времето на 24 май: Не много горещо, с краткотрайни валежи в следобедните часове
Времето на 24 май: Не много горещо, с краткотрайни валежи в следобедните часове