НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Отбелязваме Международния ден на авиацията

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid
bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 12.04.2020
Чете се за: 01:55 мин.
Любопитно

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията

На 12 април 1961 г. в 9:07 ч. московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Гагарин. Корабът извършва една обиколка около Земята за 108 минути.

След полета на „Восток 1“ Юрий Алексеевич Гагарин става най-известният човек на планетата. През 1961 г. Гагарин посещава редица български градове. При посещението си във Варна в близост до Пантеона засажда иглолистно дърво. Така той поставя традицията след полет космонавтите да засаждат по едно дърво.

Сега в Алеята на космонавтите в Морската градина могат да се видят паметни плочи до дърветата на летците освен на Гагарин на Георги Иванов, Валентина Терешкова, Александър Александров, Рукавишников, Титов и други. Подобна алея има и в Ловеч и в София, в двора на 138 СУ „Проф. Васил Златарски“, където Гагарин също засажда дърво при посещението си в България, и което е носило неговото име.

***

Музикалният стил Rock&Roll навършва 66 години

За начало на стила рокендрол се счита днешният ден, в който през 1954 г. Бил Хейли записва на плоча песента си “Rock around the clock”.

Терминът Rock&Roll добива популярност чрез радиоводещия Алан Фрийд. Той включва в програмата си "ритъм енд блус", но за да избегне името, което не е благоприлично за бялата публика по онова време, го замества с "рокендрол".

Видни изпълнители на рокендрол са Елвис Пресли, Литъл Ричард, Фатс Домино, Карл Пъркинс. "Бийтълс" го съчетават с различни стилове в поп музиката, като използват новостите в техниката — електрическа китара и усилвателни уредби.

Рокендролът оказва влияние върху начина на живот, модата, езика и отношението към различни събития и явления. Музиката с бунтарския си дух обединява бели и черни. Така се ражда рокът.

***

За пръв път български дизайнер е номиниран за наградата на LVMH

Това e родената в САЩ Ема Шопова (на снимката вдясно).

27-годишната Шопова, заедно с бизнеспартньорката си Лаура Лоена, изработва дизайнерски облекла, вдъхновени от българските народни носии. Брандът им създава модерни облекла от стар плат и елементи от шити в България носии.

В престижния моден конкурс жури ще бъдат звезди от ранга на певицата Риана, дизайнерите Стела Маккартни и Марк Джейкъбс.

Наградата на LVMH се връчва от 2013 г. насам и има за цел да отличи и подкрепи млади дизайнери от цял свят. Победителят ще стане известен на 5 юни в Париж.

На финалната права са останали 8 финалисти, които ще получат и парична премия от 300 000 евро и подкрепата на прочути дизайнери за една година.

***

В Кения се роди зеброид, кръстоска от зебра и магаре

Зеброидът се е родил в кенийския национален парк Чулу, съобщи Фондът на дивата природа Шелдрик.

През май 2019 г. дива зебра избягала от друг национален парк в Кения и се присъединила към стадо рогат добитък, собственост на местна жителка. Зебрата била открита от представители на фонда и върната в парка Чулу.

Преди дни обаче служители на парка видели зебрата заедно с малко. Екипът забелязал необикновена окраска на малкото – то имало няколко ивици, а тялото му било с жълто-кафеникав цвят.

Отначало помислили, че току-що е излязло от калта, но след това станало ясно, че зебрата е имала "среща" с магаре преди да бъде върната в парка.

Зеброид не се ражда за първи път в света. Този вид води нормален живот, но не може да се размножава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес гражданите задължително трябва да носят маски на обществени места
От днес гражданите задължително трябва да носят маски на обществени места
Как отбелязваме Цветница в ограниченията на COVID-19
Как отбелязваме Цветница в ограниченията на COVID-19