НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Откриха мистериозна мъртва звезда

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 05.05.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Астрономите са открили необичайната мъртва неутронна звезда, наречена Swift J1818.0-1607, която може да е “липсващата връзка” между магнетарите и пулсарите, съобщи БГНЕС, позовавайки се на изданието „Science Alert”.

Този космически обект е записан от телескопа Burst Alert в обсерваторията „Суифт“. Първоначално учените смятали Swift J1818.0-1607 за магнетар – звезда с много голямо магнитно поле. Впоследствие се оказало, че тя излъчва импулсно радио излъчване, което определя небесното тяло като радиопулсар.

Оказа се, че откритият източник на радиация е най-бързо въртящият се пулсар от всички открити и вероятно най-младият.

Според астрономите това откритие може да докаже, че пулсарите могат да еволюират до магнетари, както и че мъртвите звезди имат подобно на него магнитно поле. Oкончателните заключения изискват допълнително проучване на Swift J1818.0-1607.

*****

Слон, кит и морско свинче – най-големите пияници сред бозайниците

Снимка: БГНЕС

И трите животни могат да се напият лесно, според ново проучване на ген, участващ в разграждането на алкохола. Те са сред съществата, засегнати от 10 независими разрушения на гена ADH7 през историята на еволюцията на бозайниците, пише Сайънс Нюз.

Нарушението на този важен ген може да позволи етанолът да се натрупа по-лесно в кръвоносните системи на тези животни.

Месоядните китоподобни като нарвалът, хранещите се със зърно или листа морски свинчета и повечето други животни, които изследването определи като потенциални пияници, вероятно не „държат“ на ферментирали плодове и нектар, които съдържат етанол.

Снимка: БГНЕС

Слоновете обаче се угощават с плодове и новото проучване възобновява стар дебат относно това дали слоновете наистина си пийват с определени плодове.

Tест за угощение с вода, напоена с етанол, установява, че слоновете пият с охота. След това те се олюляват повече при движение и изглеждат по-агресивни, съобщават наблюдатели.

*****

Неизвестна песен на Пол Маккартни и Ринго Стар отива на търг

Снимка: БГНЕС

Неиздавана песен на сър Пол Маккартни и Ринго Стар – двама бивши членове на легендарните „Бийтълс” ще бъде продадена на търг във Великобритания, пише БГНЕС. Новината идва от аукционната къща „Omega Auctions”, чиято търговска централа се намира в град Нютън Уилоуз в родината на Ливърпулската четворка.

Според организаторите на търга цената на записа може да надхвърли 25 хиляди долара.

„Автор на песента Angel in Disguise (“Ангел в плът”) е един от основателите на “Бийтълс” – Пол Маккартни”, заявиха от аукционната къща. Парчето е записано от него заедно с бившия барабанист на групата Ринго Стар за десетия му самостоятелен албум Time Takes Time (1992).

В крайна сметка песента не е включена в албума – Ринго я отхвърля. Оригиналният запис дълго време е бил част от колекцията на британеца Тони Принс, водещ в радио Люксембург, излъчвало от 1933 до 1992 година. Принс го предлага на търг, насрочен за 19 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заразените от дома за възрастни хора в Кула ще бъдат приети в болници в Лом, Монтана и София
Заразените от дома за възрастни хора в Кула ще бъдат приети в болници в Лом, Монтана и София
САЩ планират рекорден заем, за да покрият разходите за борбата с COVID-19
САЩ планират рекорден заем, за да покрият разходите за борбата с COVID-19