НОВИНИ

7 от 60 тествани във "Факултета" и "Филиповци" са положителни за COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 15.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

България е на първо място с най-малко заразени на 100 000 души в целия ЕС. Данните на Европейския център за предотвратяване на болести и контрол показват още и че нашата страна е сред трите с най-ниска смъртност в Европа - след Словакия и Латвия. Всичко това означава, че мерките у нас дават доста добър резултат.

Статистиката на Националния щаб регистрира 12 нови случая на заразени за последните часове. Така общият брой става 747.

Област Ямбол се появи на картата на заразата с един случай. От доказаните нови случаи 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас. В болница са 218 души, 105 са излекуваните от тях 5 са деца.

Броят на смъртните случаи е 36, днес в "Пирогов" е починала 59-годишна жена с придружаващи заболявания. Броят на заразените медици расте - вече достигна 39 души, установени са санитар във Военномедицинска академия и медик в Александровска болница.

Днес стана ясно, че двата столични квартала "Факултета" и "Филиповци" се очертават като огнища на заразата.

Контролно-пропускателни пунктове са изградени в двата столични квартала. От полунощ до второ нареждане влизането и излизането на територията им е забранено, освен при нужда от медицинска помощ или с бележка от работодател.

Забранява се и събирането на повече от двама души по улиците, както и семейните тържества със събиране на близки.

Днес започна масово тестване на хората в двата квартала - от 60 бързи теста, 7 се оказват положителни. Предстои пробите им да бъдат потвърдени с PCR тестове. Контактните лица са над 150 души.

По данни на Регионалната здравна инспекция, шестима души са починали, в болниците има 12 души, двама в по-тежко състояние и 10 в по-леко.

Днес стана ясно, че заразени с коронавируса са и двама от шофьорите в Столичния градски транспорт. На този етап, те са в добро общо състояние и си остават вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки предприе СЗО от началото на пандемията?
Какви мерки предприе СЗО от началото на пандемията?
Писателят Деян Енев: Християните знаят, че това не е край, а някакво начало
Писателят Деян Енев: Християните знаят, че това не е край, а някакво начало