НОВИНИ

77% от българите одобряват действията на правителството за борба с СOVID-19

Александър Марков
от Александър Марков
20:16, 09.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

77% от българите подкрепят действията на правителството за борба с коронавируса. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 901 души между 6-7 април. Почти 70% се притесняват, че могат да се заразят.

Пандемията с коронавируса направи две неща: вдигна подкрепата за правителствата в глобален мащаб и негативните очаквания за икономиката.

Ситуационният "бонус-подкрепа" за правителството е 77%. 42% смятат, че правителството се справя добре в борбата с коронавируса, 35% - по-скоро са съгласни, 22% - не одобряват действията на властта.

По новата мярка 60 към 40 за подпомагане на бизнеса има подадени над 1200 заявления от работодатели за повече от 16 600 работници, съобщи в Сутрешния блок на БНТ социалният министър Деница Сачева. За пръв път от три дни насам е имало спад в броя на регистрираните безработни.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: След три поредни дни, в които средно около 5000 души се регистрираха заради кризата с коронавируса, вчера имаме за първи път спад, както на общия брой регистрирани. Общия брой регистрирани са 5776 и 4412 от тях са заявили, че това е в следствие на коронакризата, което обаче също бих искала да кажа, защото заслужава внимание, това е факта че 647 души също намериха работа. Така общия брой на хората, които намериха работа надхвърля 10 500.

69% от българите се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавируса. Същевременно обаче, 55% смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена, 41% не мислят така.

78% от анкетираните са готови да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% отказват такава алтернатива.

57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отново пуска български тирове през границата
Турция отново пуска български тирове през границата
Ще затварят земеделските пазари, ако нарушават правилата (ОБОБЩЕНИЕ)
Ще затварят земеделските пазари, ако нарушават правилата (ОБОБЩЕНИЕ)