НОВИНИ

8 март: За равноправие на жените

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:16, 08.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

В Международния ден на жената две световни лидерки се обърнаха към европейците чрез видеопослания пред Европейския парламент. Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис и премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призоваха за обединяване на усилията за справяне с пандемията и за по-голямо участие на жените във вземането на важни решения.

Десетки хиляди излязоха в Париж и цяла Франция срещу по-ниското запращане на жените, сексуалното насилие и сексизма. Участниците призоваха за символична стачка - жените да спрат работа в 15.40 - часът, в който на теория престават да получават пари заради разликата в заплатите в сравнение с мъжете. Когато жените спрат, всичко спира, посочиха демонстрантките.

Анна Азариа - правозащитничка, заяви: Феминистките професии са зле платени и недооценени. Пандемията хвърли светлина върху тяхното значение. Затова сме тук и да кажем високо и ясно, че тези професии трябва да се преоценят и да получат по-високо заплащане.

Правителството изпраща на всяко момиченце в страната, родено на 8 март, вдъхновяващо феминистко писмо.

Испания отбеляза 8 март, като стотици пренебрегнаха забраната за масови мероприятия, в сила единствено за Мадрид. Шествия имаше и в Барселона, Валенсия, Севиля и други градове. Вандали посегнаха на стенни френски за проблемите на жените в столицата. Премиерът Педро Санчес отбеляза, че е нужна още много работа срещу съществуващите предразсъдъци.

Педро Санчес - премиер на Испания, заяви: За доброто на цялото общество ще продължим да работим за свят без сексизъм. Всички трябва да се включим в тази кауза, особено мъжете, защото жените вече участват.

В Испания предстои приемането на закон срещу сексуалното насилие, който изисква експлицитно съгласие. От 2003 година, когато започва статистиката на домашните убийства на жени, в страната има близо 1100 жертви.

Над хиляда души дефилираха и в Берлин срещу насилието над жени и призиви за равенство между половете. Чуха се и искания за повече жени на ръководни позиции в политиката и бизнеса и срещу подценяването на приноса им в изкуството и културата.


Руският президентът Владимир Путин определи празника като ден на добрите традиции за опазване на истинските ценности и нравствените ориентири, а руската армия отбеляза датата с парашутен скок на специални части.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха алжирец за атентатите във Франция през ноември 2015 г.
Задържаха алжирец за атентатите във Франция през ноември 2015 г.
ООН: Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм
ООН: Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм