НОВИНИ

9 г. след наводнението в Ченгене скеле няма щети от сегашните порои, но плаж Перла е превърнат в бунище

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:13, 10.09.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Точно преди девет години наводнение опостуши рибарското селище Ченгене скеле край Бургас. Днес то е лош спомен. В началото на седмицата там паднаха 200 литра на квадратен метър дъжд и то не е наводнено. Двойно по-малко валеж се е изсипал над резиденция "Перла" край Приморско. Там обаче плажът е отнесен.

9 години по-късно рибарите в Ченгене скеле си спомнят днешния ден през 2014 г.

Беше залято всичко, паднаха бунгалата...

Днес общината в Бургас е възстановила селището.

"Оправиха ни реките, каналите. Всичко направи. Изчистиха, направиха и оттогава нямаме проблеми", казва Петко от Ченгене скеле.

Доброволци и дарения също помогнали на хората. Те обаче още помнят откъде е дошла водата, която през 2014 г. съсипала десетилетия труд и усилия.

"От "Ясна поляна" и от "Маринка", от двата язовира пуснали водите и оттук дойде вода".

"Четох по пресата, че ще го ремонтират. Бяха отпуснати някакви милиони. Не съм ходил да го видя, ама ако падне стената, тук няма да го има.

Девет години по-късно екипът ни се връща при стената на язовир "Маринка", която през 2014 г. беше с надграден преливник, за да не бяга рибата. Днес язовирът вече не съществува. Стената обаче е възстановена, монтиран е и изпускател. Дигата към селото е запазена и ако по дерето дойде вода, тя ще бъде задържана и контролирано ще се изпуска към морето, за да се намали максимално риска от наводнение.

Монтирана е и система за ранно предупрежедение и контрол, за да може да се реагира при обилни валежи. Уроците на "Маринка", обаче, се оказва, че не са научени в района на плажа Перла. Валежите от началото на седмицата са отнесли плажа. Търсим причината и я намираме само на метри.

По всичко личи, че старите чадъри от плаж Перла са изхвърлени в дерето, през което минава реката към плажа. Това, разбира се, създава проблеми, когато тя е пълноводна, защото то е затлачено, а скоростта на водата по тази причина се увеличава няколко пъти. Всичко зад бившата гордост на народната власт, Резиденция "Перла", е превърнато в бунище.

Нагоре по дерето ситуацията не е по-различна. Затлачено е от паднали дървета, изхвърлени отпадъци и донесени кални маси. Плажът пред Перла е откъснат от останалата ивица, а резиденцията на брега на морето тъне в разруха и остава бетонен паметник на лукса от времето на комунизма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денис Шрьодер бе избран за MVP на световното по баскетбол
Денис Шрьодер бе избран за MVP на световното по баскетбол
В София откриха изложба, посветена на историята на българската художествена гимнастика
В София откриха изложба, посветена на историята на българската художествена гимнастика