НОВИНИ

96-годишен испанец победи COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:52, 09.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Испания е близо до преодоляване на пика на заразата с коронавирус, смята премиерът на страната. Парламентът обсъжда удължаване на извънредното положение с още 2 седмици - до 26 април. То беше въведено на 16 март.

Първият случай на заразен в Испания беше регистриран на 31 януари. 1 април се оказа най-тежкият - с 950 смъртни случая за денонощие. Общият брой на жертвите в страната вече е над 15 230. Заразените са около 155 500.

В разгара на епидемията 96-годишен мъж беше обявен за "специален случай".

В битката с вируса, 96-годишният Висенте излезе като победител. Немалко трудности са белязали живота му. Преживял е Испанския грип. Оцелял е по време на Гражданската война в Испания. Но вече вярва, че ще надживее и пандемията.

Висенте: Знаете ли, видях смъртта. И тогава поисках да умра. Защо ли? Защото... умирах.

След като се разболял възрастният мъж се лекувал 8 дни вкъщи, а после 8 дни в болницата. Споделя, че болката била ужасяваща. Вярва, че е оцелял само заради усилията на мединиските екипи, които се грижели за него. Но през сълзи споделя, че не разбира защо са рискували живота си, за да го спасят.

Висенте: Благодаря ви. Вие сте моите герои.

С бурни аплодисменти Висенте беше посрещнат и от съседите си. Предстоят му две седмици на карантина и преосмисляне на ролята, която животът му е отредил да изпълни.

Дни преди Великден, в разгара на заразата, той се превърна в "чудо на медицината", "медийна звезда", която върна надеждите на много испанци.

С празни плажове, опустели улици и с полицейски блокади испанците се готвят да посрещнат Възкресение Христово. Ако изчисленията на математиците се окажат верни, след Великден кривата на COVID-19 в страната ще започне да се движи надолу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е битът на българите по време на карантина
Какъв е битът на българите по време на карантина
ВСС прекрати договора с фирмата, поддържала системата за разпределение на делата
ВСС прекрати договора с фирмата, поддържала системата за разпределение на делата