НОВИНИ

АГ болницата във Варна няма респиратори за новородени

bnt avatar logo
от БНТ
07:11, 10.04.2020 (обновена)
5664
Чете се за: 01:00 мин.
Здраве

Варненската АГ болница се нуждае от бебешки респиратори. Болницата е единственото специализирано заведение по акушерство, гинекология и неонатология в Североизточна България. Липсват и предпазни средства и затова екипът ѝ започва благотворителна кампания за набиране на средства.

В АГ болницата във Варна се лекуват деца с екстремно ниско тегло, както и други здравословни проблеми. За съжаление в момента за тях има само един-единствен респиратор, който е силно амортизиран и не е подходящ за продължителна дихателна реанимация.

Цените на подобна апаратура започват от 10 000 лева и в момента болницата изпитва затруднения да осигури такива средства. В условията на пандемия от COVID-19 здравното заведение изпитва затруднения и с осигуряването на предпазни средства.

За първите месеци на годината в болницата са родени над 500 деца, а само от началото на извънредното положение - 105. Но тук се полагат грижи и за недоносените бебета, за които съвременната апаратура е жизненонеобходима.

Проф. д-р Емил Ковачев, директор на СБАГАЛ "Димитър Стаматов" - Варна: Ние сме обявили дарителска кампания най-вече за респиратори, но и за дезинфектанти, лични предпазни средства. Знаете, че в тези моменти болниците са силно затруднени финансово поради ограничения на плановият прием и плановите процедури и операции.

Всеки респиратор, който успеят да закупят с пари от дарители, ще бъде изключително ценен за болницата.

Проф. д-р Емил Ковачев: Цената зависи от фирмите, но според различните ценови еквиваленти около 30 000 лева. Има и такива комбинирани, които могат да се ползват и от възрастен човек и от новородено дете.

В болницата има отделен един етаж с операционна и родилна зала, където да се приемат пациентки, диагностицирани с коронавирус.

Проф. д-р Емил Ковачев: За щастие такава родилка или пациентка няма, но може по всяко време да дойде и ние сме готови.

Цялата информация за дарителската кампания е обявена на сайта и във Фейсбук страницата на болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция
Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция
Страните от ОПЕК + се споразумяха за намаляване добива на петрол
Страните от ОПЕК + се споразумяха за намаляване добива на петрол