НОВИНИ

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 28.03.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Общество
агенции международен обмен студентските бригади сащ спрени отложени

Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени, се казва в специално становище на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.

Становището е във връзка с изказване на началника на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който на въпрос за това, че хиляди студенти се готвят да ходят на бригади в САЩ, отговори: Не, никой не се готви да ходи никъде".

"Във връзка с появилата се информация за „спиране“ на студентската програма Work and travel, по известна у нас като програма за студентски бригади в Америка, бихме желали да уточним следното: Програмата се регулира от Държавният департамент на САЩ чрез спонсориращи организация и американски работодатели като към настоящия момент не е спряна от приемащата страна. С решение на Департамента тя бе временно отложена за период до 13 май, 2020 г., което към настоящия момент не означава нейното отлагане и дори не засяга сроковете за пътуване на значителна част от българските студентите; Разпространението и овладяването на пандемията с коронавирус в цял свят ни поставя в динамична ситуация, която изисква ясна и навременна информация от компетентни органи, от които зависят краткосрочните планове на всички нас, включително и студентите, които са се записали по програмата WAT това лято.

Съзнаваме, че в условията на извънредно положение Националният оперативен щаб за борба с COVID 19 е овластен да предлага решения и предприема мерки, свързани със здравето и безопасността на хората. Самият щаб многократно заявява, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията и на приемащата и на изпращащата страна.

Ето защо, обръщаме внимание, че към настоящия момент програмата WORK AND TRAVEL не е спряна. Тя е отложена за срок СЛЕД 13 май, 2020 г., което е месец след срока на въведеното към момента в България извънредно положение.

Като благодарим на българското правителство, на българските медици и на Националният оперативен щаб за регулярната информация, обръщаме внимание, че обобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, извън период 13 април, 2020 г., до когато е официалното решение за извънредно положение, и близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички.

Апелираме към студентите, които вече са заявили и организирали своето пътуване за студентска бригада, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение в България, както и временното спиране на програмата! Всички НИЕ, организациите, партниращи на програмата и спонсорските организации в САЩ сме в непрекъсната връзка, следим динамиката на ситуацията и продължаваме да работим за разрешаване на всички казуси по най-добрия начин за всички участници в програмата!", се казва още в становището на Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко българи са пътували в най-рисковите страни за COVID-19
Колко българи са пътували в най-рисковите страни за COVID-19
Как да се предпазим от коронавирус - съвети и препоръки от СЗО
Как да се предпазим от коронавирус - съвети и препоръки от СЗО