НОВИНИ

Александър Везенков: Искам да се боря всеки ден и да покажа, че мога да съм част от Сакраменто

везенков
bnt avatar logo
от БНТ
14:19, 28.07.2023
Чете се за: 08:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков даде първата си пресконференция след официализирането му на трансфера в тима на Сакраменто Кингс, с което той се превърна е два втория наш сънародник, който ще играе в НБА след Георги Глушков.

Глушков също присъства на брифинга в ролята си на президент на БФ Баскетбол, а пред журналистите Везенков сподели какви са били първите му впечатления от Сакраменто, както и целите му за предстоящия сезон.

Най-полезният играч през изминалия сезон в Евролигата говори още малко и затова как се е стигнало до преминаването му при "кралете", защо не е заиграл в САЩ по-рано и дали в бъдеще отново би помогнал на националния отбор.

"Абсолютно всичко беше от 1 до 3-4 юли. Не мога да кажа, че бяха тежки дни, но по-емоционални, в които трябваше да премисля какво ще се случи. Със сигурност е ново предизвикателство за мен. Всичко в САЩ е много по-голямо, но това е една мечта, която всеки баскетболист иска да преживее. Правя това, което правя всяко лято – тренирам и се подготвям психически, за да отида максимално подготвен и това да ми помогне", започна Везенков.

"Всичко започна през декември, когато за първи път помощник генералният мениджър дойде в Атина. После дойде генералният мениджър, после треньорът, след това вицепрезидентката. Пет-шест човека дойдоха. Звездите говориха за мен. Те са земни хора. Помогнаха ми от първия ден да се чувствам по-комфортно. Цялата организация е подобна на тази в Олимпиакос. Всички работят в екип. Това се виждаше и по стила на игра на Сакраменто. Тези неща са плюсове и ми помогнаха и за моето решение", каза още той.

"Правата ми преминаха през много отбори. Говорих и с Бруклин, с Кливланд бяха ясни нещата. Много бързо ме преотстъпиха в Сакраменто. Само един път бях близко да премина в един отбор, но не се случиха нещата. Чаках си момента. НБА е мечта, но не искам да правя нещо просто да го направя, а да има възможност да се развивам, да има път, в който аз да помогна на отбора и той на мен. Това лято всичко беше ясно. И за моята роля, и за това, което те искат от мен. Беше емоционално с фенове, с хора, които съм живял да се разделя в Олимпиакос. Всички го приеха много добре. Бяхме едно семейство. Когато един член иска да се развива, го пускаш за нещо по-голямо. Една част от мен може би искаше да остане, но всички ми пожелаха успех. В прекрасни отношения са", продължи новият играч на Сакраменто.

"Исках номер 14 или 41, но ги нямаше. Не мога да кажа, че взех №7 заради феновете на Олимпиакос. Просто е един номер, който ми харесва и ще ми пасне. Нека вие журналистите си мислите дали е за това или за друго", добави най-добрият ни баскетболист.

"Нищо няма да променям от това, което правя. Знам каква ми е силата и какво мога да дам на отбора. Мисля, че мога да помогна на този отбор. Нямам очаквания. Искам всеки ден да се боря и да покажа, че мога да съм там. За да ме искаха да съм част от този отбор, и те имаха нещо предвид. Не очаквам нито 30 минути, нито да не играя. Очаквам да се развивам. Много са мачовете, със сигурност ще има, в които ще играя. Нямам очаквания. Тренирам всеки ден. Опитвам се да съм подготвен и да видим какво ще стане. Разговаряхме със собственика, нищо конкретно. Сакраменто 18-19 години не бяха в плейофите. Завършиха трети предната година. Очакванията са много големи. Целият град е запален по баскетбола. Всички са минали през трудни моменти. Следващият сезон всеки очаква отборът да побеждава и да остане там, където е сега. Собственикът също това очаква", заяви спортист №1 на България за 2022 година.

"Относно националния отбор е въпрос за преговори и дали ще се борим за нещо. В момента сме на два мача да се класираме, но и да отпаднем. Винаги, когато съм свободен, ще се опитам да играя, но това е въпрос на преговори и каква е ситуацията към момента", сподели звездата на "лъвовете"

"В Сакраменто бях само два дена. Заминавам в края на август. Тренировките започват през септември. Първият мач е края на октомври. Ще имам време да си намеря жилище. Постоянството е много важно. Никой няма да помни, ако си играл слабо какво си правил преди две години. Всеки ден трябва да показваш, че си на високо ниво. Време има за почивки, дискотеки и кафета. Моментите, в които ставаш по-голям са по-хубави от тези, които са на 15, 16 и 17. Когато имаш талант и ти харесва да се трудиш, можеш да постигнеш абсолютно всичко. С всеки изминал ден мога да подобрявам всичко. От нови съотборници можеш да научиш нови неща. Чисто баскетболно нямам притеснения, но ще трябва време, за да разбера какво иска треньорът. Всичко е ново и си зависи от мен. Колкото по-лесно успея да разбера какво иска треньорът, толкова по-добре. Залите сме ги виждали само по телевизията. Това е магията, да се докоснеш до тях. Всичко в САЩ е по-голямо и по-ново. Говорим за различен свят", коментира вече бившият състезател на Олимпиакос.

"Сакраменто е един отбор, който побеждава и има отбор, който може да се развива. Моята цел е отборът да побеждава както винаги. Колкото по-добър е отборът, толкова по-важен си и ти в цялата ротация. Моята цел да побеждаваме и да стана важна част от отбора. Сега харесвам да гледам отбори, които играят хубав баскетбол. Треньорът е много отворен човек. Не сме говорили нищо за мен, сега е лято. Говорихме си за атмосферата, за личния живот", разкри още българската баскетболна звезда.

"Очаквам българите в Сакраменто да ме подкрепят. Много важно е, че има българска общност. Всеки един отбор от НБА има звезди и супер играчи. Всеки има качества. Няма да е лесно. Ще науча много неща. Всеки ден ще е едно ново предизвикателство за моята кариера. Много е вълнуващо да се изправя срещу спортни величия. Чакам този момент. Бях съотборник с легенди в европейския баскетбол, сега отивам в нов свят, където има над 50 суперзвезди. Ще се конкурирам с тях. Барцокас не ми даде съвет. Беше сигурен, че ще успея. Помогна ми с всичко в моята кариера и трябваше да му докажа, че времето, което ми даваше, си заслужава. Той разбра, че от професионална гледна точка това е правилният избор", завърши Александър Везенков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов се нареди 14-и на 100 метра бътерфлай на световното първенство във Фукуока
Йосиф Миладинов се нареди 14-и на 100 метра бътерфлай на световното първенство във Фукуока
Поредна катастрофа на АМ "Тракия"
Поредна катастрофа на АМ "Тракия"