НОВИНИ

Алкарас - Медведев и Шелтън - Джокович определят финалистите на US Open

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:31, 08.09.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
алкарас медведев шелтън джокович определят финалистите open
Слушай новината

В нощта на петък срещу събота ще станат ясни финалистите на Откритото първенство на САЩ по тенис при мъжете. От 22:00 часа българско време е първият полуфинал. В него един срещу друг се изправят Бен Шелтън и Новак Джокович, а не преди 02:00 часа наше време Карлос Алкарас излиза на корта за сблъсъка си с Даниил Медведев.

Алкарас е действащ шампион в надпреварата, като последното му препятствие преди нов финал в Ню Йорк е победителят от 2021 Медведев. Руснакът загуби два сета по пътя към последните четири – от австралийците Кристофър О‘Конъл и Алекс Де Минор. Той се справи с жестоката жега в двубоя срещу сънародника си Андрей Рубльов на четвъртфиналите, като огромните горещини доведоха до медицинска помощ за третия поставен. След края на мача Медведев заяви, че „някой ще умре на корта“, ако не се вземат мерки за справяне с екстремните температури.

Той е на четвъртия си полуфинал на Флъшинг Медоус в последните пет години, но ако иска да играе на трети финал в турнира, ще трябва да се победи шампиона от миналата година Алкарас. 20-годишният испанец мина бързо през първи кръг след отказа на Доминик Кьопфер във втория сет заради травма, а след това загуби само един сет в следващите си четири мача – от Дан Еванс в трети кръг. На четвъртфиналите Алкарас постигна чист успех над Александър Зверев.

Първият в схемата и Медведев имат общо три помежду си, като испанецът води с 2-1 победи. Последният им двубой бе в полуфиналите на Уимбълдън, където Алкарас даде само девет гейма на руснака по пътя към финала и титлата след епичен петсетов сблъсък с Джокович.

Ноле ще играе в ранния полуфинал срещу представителя на домакините Шелтън. Сърбинът е трикратен шампион в Ню Йорк, но не е печелил титлата от 2018-а година.

Джокера ще бъде новият номер 1 в света от понеделник, но ще иска да гарнира завръщането си на върха с титла на Флъшинг Медоус. Той започна с чисти победи над Александър Мюлер и Бернабе Сапата Мирайес, преди да се наложи да прави пълен обрат от 0:2 сета срещу сънародника си Ласло Джере. Последваха още два трисетови успеха над Борна Гойо и Тейлър Фриц, за да се стигне и до мач с нов американец в лицето на Бен Шелтън.

20-годишният тенисист взе скалповете на двама от сънародниците си в последните два кръга на турнира – Томи Пол на осминафиналите и Франсис Тиафо в 1/4-финалите, а преди това отказа шампиона от 2020 Доминик Тийм във втори кръг. Шелтън е на първия си полуфинал в турнирите от Шлема. Силното му представяне пред домашната публика в Ню Йорк може да е изненада за някои, но американецът вече постигна силен резултат в Големия шлем по-рано през годината, когато игра четвъртфинал на Australian Open.

Джокович няма официален мач до момента с 47-ия в ранглистата Шелтън. Ще бъде любопитно да се види как левичарят от САЩ ще играе срещу именития си съперник в полуфиналите на турнир от Големия шлем за първи път в своята кариера.

Финалът на US Open е насрочен за неделя, 10 септември, от 23:00 часа българско време. Победителят ще си тръгне с чек за 3 млн. долара, а загубилият – с 1.5 млн. долара.

За титлата при дамите утре ще спорят Арина Сабаленка и Коко Гоф.

19-годишната американка достига за втори път в своята кариера до финал на турнир от Големия шлем. Шестата в световната ранглиста победи Каролина Мухова с 6:4, 7:5 в първия полуфинал на "Артър Аш Стейдиъм" след два часа игра и стана първата американка на финал в Ню Йорк от 2019 година насам.

Арина Сабаленка отстрани Мадисън Кийс в трисетов мач продължил два часа и половина, за да се класира за финала. Втората в света успя да направи обрат, след като изгуби първия сет без да спечели и гейм, изоставаше с 3:5 във втория, но успя да се върне в мача и да го спечели след два тайбрека.

Сабаленка също ще играе на втория си финал на турнир от Големия шлем. По-рано тази година 25-годишната тенисистка спечели титлата на Умбълдън.

Загубата на Кийс не позволи на феновете по трибуните да се насладят на изцяло американски финал в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилността на управлението зависи от дискусията в НС, заяви премиерът
Стабилността на управлението зависи от дискусията в НС, заяви премиерът
Мостът на пътя между Царево и Ахтопол е напълно разрушен
Мостът на пътя между Царево и Ахтопол е напълно разрушен