НОВИНИ

АМ "Европа" се очаква да бъде готова преди края на 2020 година

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:06, 24.04.2020
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Автомагистрала "Европа" се очаква да бъде готова предсрочно преди края на тази година. Пусковият срок по план е май догодина. Това стана ясно след инспекция на строителните работи, която направиха Бойко Борисов, Томислав Дончев и Николай Нанков.

Коментирани бяха и мерките на правителството за подпомагане на малкия бизнес у нас в размер на 173 милиона лева, както и искането, което страната ни ще отправи към Брюксел за авансово харчене на средства от следващия програмен период.

По-малко от година от старта на строителните дейности магистралата е готова на 60%. Има предвидени 7 места за отдих и отбивки за всяко населено място.

Бойко Борисов - министър-председател: Тия лотове до Нова година ще станат, който иска да ходи на бар, на ресторант в Белград, да може. Но да мине всичко дотогава, дай Боже.

Допреди няколко месеца тук беше кал до ушите, а сега щом видиш чакъла, вече можеш да се усмихнеш, коментира още Борисов.

Бойко Борисов към багерист:
- Здрасти жив и здрав.
- Радвам се да се видим.
- И аз се радвам.

Бойко Борисов, министър-председател: Щом така ни поздравяват, значи навреме плащаме. Иначе те шофьори и багеристи знаеш ли как са цветущи в израза, ако не сме платили навреме.

Борисов и Дончев коментираха и темата за новата схема за подпомагане на малкия бизнес на стойност 173 млн.лева. Вицепремиерът обясни, че се работи бързо, за да е налична още в началото на май, максимално достъпна, с почти нулева административна тежест и кандидатстване само по електронен път.


Томислав Дончев - вицепремиер: Това е необходимата бърза ликвидна подкрепа, в зависимост от оборота между 3 и 10 000 лева. Като целта ни е да стигнем доколкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 000.

Малка работилничка, магазинче, малък фризьорски салон с по няколко човека, наети ще бъдат основните бенефициенти. Една унищожена малка фирма означава цяло семейство безработни, каза Дончев.

Томислав Дончев - вицепремиер: Целта е да стигнем до най-малките и уязвимите. По-големите, които имат резерви, винаги могат да поискат и кредит, да се преструктурират, а малките не винаги са толкова маневрени.


Бойко Борисов: Затова 173 милиона грант.
Томислав Дончев: Това е 100% безвъзмездна помощ. Няма да ги караме да ги съфинансират.

От думите на Дончев стана ясно още, че ще поискаме от Брюксел да имаме право да похарчим авансово част от средствата от следващия програмен период, който започва през 2021 г.

Томислав Дончев: Ако си помогнем с 200-300 млн. да инвестираме в мерки за хората и бизнеса, ще ни позволи да излезем по-леко от кризата.

Предлагаме да се смени европейското законодателство и да имаме право със 6-7 месеца по-рано да инвестираме тези средства в антикризисни мерки, обясни вицепремиерът.

Каза също, че мерките, които в момента се прилагат у нас, са на стойност 5-6% от БВП с опция да достигнат през втората вълна на кризата до 10-12% от БВП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
31 са заразените с коронавирус медици във Видин
31 са заразените с коронавирус медици във Видин
МВнР: И Швейцария, и Алжир признават изтекли български лични документи
МВнР: И Швейцария, и Алжир признават изтекли български лични документи