НОВИНИ

Анализ на ДОО: Пенсиите за последното тримесечие на 2021 г. ще са с 20% по-ниски

анализ доо пенсиите последното тримесечие 2021 ниски
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:24, 20.04.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г. , сочат анализите и прогнозите на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества.
Очаква се по същата причина през 2040 г. НОИ да отпуска с до 25% по- ниски пенсии.

Изчисленията на Осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.

Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на сто.

Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ. За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10-процентни пункта по-висок.

По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВТУ провежда онлайн предварителни кандидатстудентски изпити
ВТУ провежда онлайн предварителни кандидатстудентски изпити
От 21 април възобновяват детски и женски консултации, имунизации и прием в болници
От 21 април възобновяват детски и женски консултации, имунизации и прием в болници