НОВИНИ

Ананиев: Уволненията в НАП и Агенция "Митници" са политически

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:24, 14.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
ананиев уволненията нап агенция митници политически
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Силно съм притеснен от случващото се през последните часове на служебния кабинет на президента Румен Радев, заяви на пресконференция на ГЕРБ бившият финансов министър Кирил Ананиев.

През последните 24 часа, без анализ и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - на НАП и на митниците. Това е кръвоносната система на финансовия сектор, подчерта Ананиев.

Тези съкращения доведоха до големи напрежения в двете системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет, допълни той.

Категоричен е, че през последните 5 години данъчните приходи са се увеличили, което на практика означава, че данъчната администрация работи ефективно.

В момента всички искат и вече харесват нашите социално-икономически мерки, чувате, че има желание да се удължи изплащането на 50 лв. за пенсионерите, да се удължи 60 на 40 и 80 на 20. При положение обаче, че има срив в приходите, аз не зная как ще бъдат осигурени необходимите средства, продължи Ананиев.

ГЕРБ пита: Настанява ли се олигархията в държавната администрация?

Поемам ангажимент до края на работата на служебния кабинет да наблюдаваме изпълнението на приходите и тогава ще решим правилно или неправилно са постъпили с тези политически уволнения, посочи бившият финансов министър.

Ако приходите намалеят, ще трябва да се тегли нов дълг. Това означава, че влизаме в дългова спирала, дали отговаряме на критериите за еврото също е под въпрос, заяви още Ананиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробация за мъж, опитал да запали бившата си приятелка
Пробация за мъж, опитал да запали бившата си приятелка
Антъни Иванов се завърна в националния за европейското по плуване
Антъни Иванов се завърна в националния за европейското по плуване