НОВИНИ

Арести заради схеми с отпадъци: Задържани са зам.-министър и бизнесмени

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:21, 28.05.2020
Чете се за: 03:04 мин.
Криминално
Снимка: Десислава Кулелиева

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови са задържани за 24 часа.

Спецпрокуратурата ги разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - в т.ч. и опасни. В схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен.

Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. Задържаните до момента са общо шестима. От прокуратурата съобщиха, че предстои да се прецени на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати.

Прокуратурата разследва злоупотреби с отпадъци по две линии. Едната - за незаконния внос на отпадъци от Италия, които не са сепарирани, което ги прави не отпадък, а боклук. Те са били внасяни от фирми, които не разполагат с необходимите мощности за тяхната преработка или изгаряне, нещо, което не се позволява.

Според доказателствата, които прокуратурата е събрала, именно Красимир Живков е притискал свои подчинени, най-вече шефове на регионални екоинспекции, да дават разрешения на фирми, които не отговарят на изискванията да внасят такива отпадъци. Тези, които не са давали разрешения, според прокуратурата, са били отстранявани от работа.

Втората линия, по която разследването работи, е за злоупотреби с опасни отпадъци, в която се намесват братята Бобокови. Те са собственици на завод за преработка на акумулатори в Монтана и на фирма, която произвежда моторни масла. Все мощности, в които могат да се оползотворяват опасни отпадъци, но това не се е случвало, или ако се е случвало, то е било фиктивно.

Събирането на доказателства започнало още в 6 сутринта, когато разследващи и прокурори събудили зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. В негово присъствие е направен обиск в къщата му в Ботевград.

Според източници на "По света и у нас" в сейф са открити документи за внос на отпадъци от Италия. От вилата на Живков в Правец пък са иззети доказателства за лицензирането на площадката за съхранение на отпадъци в Плевен. Там също беше намерено голямо количество италиански боклук. Красимир Живков е отведен до екоминистерството, където в негово присъствие е направен обиск на кабинета му.

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите: Това, което мога да кажа е, че специализирана прокуратура е отново в МОСВ. Не съм задържан, оказваме съдействие. След водите темата е отпадъци- рециклиране, изгаряне. Благодаря ви.

Часове по-късно от прокуратурата обявиха, обаче, че Красимир Живков е един от шестимата задържани по разследване на Организирана престъпна група, печелила от отпадъци, включително и опасни. Според държавното обвинение зам.-министърът принуждавал свои подчинени да дават разрешение за внос, придимно от Италия, на фирми, които не отговарят на изискванията.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или били принуждавани да напуснат министерството.

По този начин в страната ни били внесени стотици хиляди тонове несепарирани отпадъци от Италия, които не били годни за преработка, а за изгаряне били опасни. Втората линия на разследването е по преработката и обезвреждането на опасни отпадъци. Фирмите, чието производство генерира такива са длъжни в срок от една година да ги изнесат или предадат на друго българско дружество, което може да ги преработи или оползотвори.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Според събраните доказателства по досъдебното производство, зам.-министърът на околната среда и водите е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори.

При обиски на офиси на братята Пламен и Атанас Бобокови в Монтана и Русе са събрани доказателства, че само част от опасните отпадъци са изнесени в Германия. Прокуратурата твърди, че другите били фиктивно оползотворени, чрез схема от подставени фирми.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност, като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери.

Според наши източници Братя Бобокови са задържани за 24 часа и най-вероятно ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

Ани Александрова, ПР на братя Бобокови: Братя Бобокови са дългогодишни индустриалци. Изрядни данъкоплатци, сериозни и отговорни работодатели, с безупречен международен авторитет, които в своята дейност винаги са се ръководели и от закона. Затова сме и крайно изненадани от действията на прокуратурата и на този етап нямаме никаква представа от какво са продиктувани те. Във връзка с тиражираната, непроверена и еднопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната. Не само това, но и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са. И заедно със своите екипи и в настоящия момент, в който разговарям с вас, оказват пълно съдействие на органите на властта.

Обискът в къщата на бизнесмените в Русе предизвика интереса и коментара на съседите им.

Колю Стефанов: Много рядко съм ги виждал. В месеца не съм ги виждал, в годината един-два пъти може би съм ги мярнал тук, но къщата трябва да е изправна. Казват къщата е много хубава, с басейна вътре, с всичките работи. Добре е, да са живи и здрави, да я ползват.

Сред задържаните е и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен. Според източници от разследването той е подписал най-много разрешителни за внос на отпадъци от Италия.

Красимир Живков, Атанас и Пламен Бобокови, както и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен засега са задържани за 24 часа. Утре прокуратурата ще прецени на кого какво обвинение да повдигне и дали да повдигне, както дали да поиска по-дългият им арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменят 14-дневната карантина за влизащите в България от 1 юни
Отменят 14-дневната карантина за влизащите в България от 1 юни
Лазаров: Цял живот ще помня мачовете на двойки с Гришо
Лазаров: Цял живот ще помня мачовете на двойки с Гришо