НОВИНИ

Арестуваха протестиращи срещу карантината в Лондон

арестуваха протестиращи карантината лондон
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:18, 16.05.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

19 души, протестиращи срещу карантината заради коронавируса във Великобритания, бяха арестувани в Хайд парк в Лондон, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд.

"Полицаите приеха балансиран подход и се опитаха да убедят група хора да се разпръснат. Протестиращите очевидно нямаха намерение да направят това, в резултат на което бяха задържани 19 души, а още десет бяха глобени", се казва в изявлението на столичната полиция.

Според Sky News няколко десетки се събрали в ъгъла на ораторите в Хайд парк, като по този начин нарушили правилата на карантината. Демонстрантите скандирали лозунги от рода на „Противниците на ваксинацията заслужават да бъдат изслушани“, „Свободата преодолява страха“ и нарекли „тирания“ ограничителните мерки, наложени на 23 март.

Според някои британски медии, Пиърс Корбин, по-големият брат на бившия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, е сред арестуваните демонстранти. Той протестирал срещу "непрекъснатите лъжи, насочени към промиване на мозъка и поддържане под контрол" на населението.

На 13 май във Великобритания започна първата фаза на отслабване на карантината: на хората беше позволено да спортуват навън неограничен брой пъти и да пътуват с кола до отдалечени места за свободното време.

Служители на строителни фирми и различни сектори в бранша, които не могат да работят от дома, започнаха работа.

Очаква се магазините за нехранителни стоки и частично училищата да отворят през юни, а ресторантите, заведенията, хотелите, фризьорите и козметичните салони да отворят през юли.

Според последната информация на Министерството на здравеопазването, броят на заразените с коронавирус във Великобритания е надхвърли 240 000 души, а броят на смъртните случаи - 34 000. Британските власти казват, че от средата на април смъртността в страната непрекъснато намалява. Броят на новите инфекции и броят на пациентите с коронавирус в болниците също постепенно намаляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Oтменя се фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"
Oтменя се фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"
Спомен за Боян Петров от дъщеря му Тея
Спомен за Боян Петров от дъщеря му Тея