НОВИНИ

Арх. Петкана Бакалова: Предложеният терен за детска болница е подходящ

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 08.12.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Вчера от Министерството на здравеопазването официално заявиха намерението си да бъде изградена детска болница в двора на болница "Лозенец".

Този терен, който беше предложен от министерството на здравеопазването за детска болница у нас, е подходящ. Това заяви арх. Петкана Бакалова в "Денят започва".

Тя изреди няколко причини за това: „Първо теренът е достатъчно голям, второ е в непосредствена близост до парк, който е изключително важен за детската болница. Наблизо има масов транспорт, също така и голям булевард, който може да бъде продължен, за да се осигури безпрепятствен достъп на линейките. Не на последно място бъдещата сграда има възможност да бъде гъвкава, т.е. да бъде достроявана. Освен това там ще бъде позициониран протонен ускорител – това е изключително важно за детската болница.

Бакалова допълни, че от гледна точка на градоустройството, урбанизма, архитектурата и инфраструктурата, теренът е подходящ.

„Почти две години със Столична община търсим терен. Бяха предложени 4 терена – Александровска болница, която е наситена със сгради, няма паркова среда; теренът на Правителствена болница, който се оказа, че паркът в близост не е нито държавна, нито общинска собственост; теренът в близост до Цариградско шосе (бившите казарми), където има инфраструктурна обезпеченост, но теренът е на Министерство на отбраната и трябва да получи ново отреждане“, изясни Бакалова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Най-вероятно утре или вдругиден сме готови да вземем мандата
Кирил Петков: Най-вероятно утре или вдругиден сме готови да вземем мандата
Атанас Атанасов: Да не се допуска партийна феодализация на отделните сектори
Атанас Атанасов: Да не се допуска партийна феодализация на отделните сектори