НОВИНИ

Аркади Шарков: Няма дефицит на лекарства за домашно лечение

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 13.04.2020
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Няма дефицит на лекарства за домашно лечение. Това коментира икономистът и здравен експерт Аркади Шарков в предаването „Още от деня“.

Аркади Шарков: Прогенеричната политика се провежда в много държави. От една страна с цел оптимизация на публичните бюджети за лекарства, от друга – за намаляване на процента, който пациентите доплащат от джоба си, а същевременно и за увеличение на достъпа до животоспасяващи и животоподдържащи терапии.

Правилният начин на провеждане на подобен тип политика е наличието на електронна рецепта и електронно пациентско досие, наличие на обществено съгласие между всички съсловни организации, както и намаляване на процента на доплащането за лекарства, които НЗОК заплаща, допълни той.

Аркади Шарков: Няма дефицит на лекарства за домашно лечение. От началото на пандемията Министерството на здравеопазването съвместно с Изпълнителната агенция по лекарствата създадоха система за навременна информация за наличието на тези медикаменти на територията на България, за да предотвратят евентуални дефицити в определени насоки.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се грижим за човек с коронавирус у дома?
Как да се грижим за човек с коронавирус у дома?
Медиците на първа линия аплодираха хората, които си стоят вкъщи
Медиците на първа линия аплодираха хората, които си стоят вкъщи