НОВИНИ

Аркади Шарков: Всеки достъп до здравната информация може да постави човек в параграф 22

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 03.05.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Здравната информация е най-личната информация, с която човек може да разполага. Всеки достъп до нея може да постави човек в параграф 22. Това коментира в "Денят започва" по БНТ здравният експерт Аркади Шарков.

Скепсисът по отношение на управлението на електронните системи в България ще продължи да стои на дневен ред. Но това е в цяла Европа – по отношение на това кой, как и по кое време има достъп до здравната информация и колко добре запазена е тя, заяви Шарков.

Той подчерта, че с хартиения документ за поставена ваксина може да бъде прекосена нашата граница без проблем.

"Ваксинационните паспорти са частично решение на кризата по отношение на едно от основните права, с които разполагаме в ЕС – свободното придвижване. Друг е въпросът как ще се справи ЕС с централизирания начин за управление на кризата с издаването на тези паспорти. Очаква се до средата на юни комисията да предложи дигитална платформа или такъв паспорт, който да бъде възприет от държавите-членки. Но всяка държава-членка различно подхожда към тази криза. Естония в началото на месеца пусна пилотно готов ваксинационен паспорт. Но Естония е държава, която се е доказала, че е изключително добра по отношение на дигитализацията, там има електронно здравеопазване, електронно правителство. Много от държавите-членки в Европа не желаят да имат такъв тип дигитален паспорт. Около 40% от германците са скептични за дигитализацията и техните здравни данни да бъдат достъпни в интернет. Британците са малко по-позитивни", обясни здравният експерт.

ЕС показа, че не може да обедини всички държави-членки. Това касаеше и поръчването на още ваксини, както и единния портал за проследяване на коронавируса, посочи той.

Допълни, че здравната криза е на стабилно ниво.

"Не мога да кажа какво ще се случи след отварянето на ресторантите и заведенията. Що се касае до здравната криза, която би следвало да бъде управлявана от политиците, излязохме с послание за надпартиен консенсус и диалог, който към момента не е възприет от нито една от политическите партии", каза още Аркади Шарков.

В сравнение с предходната година много от болниците търпят загуби – вследствие на това, че беше спрян плановият прием и хората ги е страх да се лекуват, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет пункта за ваксинация работят и днес в "Пирогов"
Пет пункта за ваксинация работят и днес в "Пирогов"
Центрове за ваксинация работят и днес
Центрове за ваксинация работят и днес