НОВИНИ

Армията и тази година е изпълнила конституционните си задължения

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българската армия се развива с непознати темпове през последните три години. Оценката е на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. На годишната конференция на началника на отбраната стана ясно, че делът на заразените с коронавирус войници остава 2%. Стана ясно още, че българска фирма може да произведе новите бронирани машини за пехотата.

СНИМКИ: БГНЕС

Военномедицинската академия и петте основни военни болници продължават да поддържат най-много легла и да приемат най-много пациенти.

"Ние мобилизирахме и всички онези военнослужещи, които имат медицинска подготовка, да облекчат труда на лекарите и на медицинските сестри във военните болници", заяви Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната.

Заради заразен екипаж е отменено участието ни е в учението "Посейдон" на НАТО в Черно море.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Когато в един екипаж от 40 човека имаш 4-5 болни, логично е да го поставиш целия екипаж под карантина, а не да ги пуснеш да излязат в открито море.

Проектът за два нови модулни патрулни кораба и изтребителите Ф-16 вървят в срок, отчете началникът на отбраната.

"Отчетохме една динамична, трудна, предизвикателна година, но общата оценка е, че армията се справи блестящо със задачите", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев даде също висока оценка за армията, която продължава да работи със стара техника, недофинансиране и в условията на пандемия.

"За последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати от последните десетилетия", заяви Радев.

Той алармира обаче, че страната ни може да остане без учебна авиация тази година, а летателните часове на бойните ни летци са опасно малко.

"Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребителя", заяви Радев.

Проектът за нов 150 машини за пехотата ще бъде променен и може би ще бъде изпълнен от фирма от българския военно-промишлен комплекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леброн Джеймс и Кевин Дюрант определиха съставите за "Мача на Звездите"
Леброн Джеймс и Кевин Дюрант определиха съставите за "Мача на Звездите"
Парламентът даде възможност на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС
Парламентът даде възможност на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС