НОВИНИ

Атанас Атанасов: Не вярвам Борисов да заложи правителството срещу имунитета си

bnt avatar logo
от БНТ
21:23, 02.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от две години буксуване на парламентарната република, има шанс да прекратим политическата криза, да създадем работещо правителство. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в "Панорама".

"Най-важното - трябва ни работещ парламент. Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати - има 20 и няколко органа, чиито състави трябва да бъдат подменени, за да бъдат активни".

Атанасов не коментира коя от двете най-големи политически сили в парламента е направила повече компромиси.

"Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направи всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е напът да се осъществи. Виждате какъв е съставът на правителството, по-голямата част е експертна, а политическите лица са от нашите партньори от ПП".

Гешев поиска сваляне на имунитета на Бойко Борисов

ПП-ДБ не са взели решение как да гласуват за имунитета на Бойко Борисов, поискан по-рано днес от Иван Гешев. Атанас Атанасов обаче не вярва Борисов да заложи правителството срещу собствения си имунитет.

"Въпросът е защо точно сега, след като делото ("Барселонагейт" - б.р.) се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с подкрепата на неговата политическа сила. Аз съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи".

На въпрос заслужавали ли са си преговорите за конституционна реформа с ДПС и Делян Пеевски, Атанасов отговори:

"Един от нашите основни приоритети е конституционната реформа. Днес, на първата среща аз не съм присъствал, е предложено да се потърси конституционното мнозинство, ако ще се прави такава заявка, каквато беше направена от двамата ротационни премиери".

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са събрали мнозинство за конституционна реформа

Заяви, че по най-бързия начин трябва да се внесат законопроектите от предния парламент за промяна на управлението на българските служби, защото по Конституция Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната.

"Не господин президентът, който и да е той, би трябвало да назначава шефовете на службите. А аз смятам, че шефът на ДАНС с тази постановка, която бе разиграна с откритото заседание в НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо".

Атанасов съобщи още, че е в ход вътрешна проверка на ПП-ДБ и почти е установено, че записът от Националния съвет на ПП, разпространен от Радостин Василев, е направен със специална техника, а не с таблет, както самият Василев обяви.

"Питам - кой може в нашата държава да свърши тази работа? Не бих искал да преувеличавам, но това е един специфичен "Уотъргейт", коментира Атанасов.

Според него някой от специалните служби е съдействал за този компромат с цел да се дискредитира ПП-ДБ преди връчването на втория мандат.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на Рома нападнаха съдията Антъни Тейлър на летището в Будапеща
Фенове на Рома нападнаха съдията Антъни Тейлър на летището в Будапеща
Зарков: Готови сме да отстъпим мястото на редовното правителство, много се забави
Зарков: Готови сме да отстъпим мястото на редовното правителство, много се забави