НОВИНИ

Авария остави без парно части от София - кога ще бъде възстановено топлоподаването? (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 28.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината
  • Пробив в магистрален топлопровод остави без парно и топла вода част от центъра на София и кварталите "Иван Вазов", "Крива река" и част от "Лозенец"
  • Заради локални аварии топло липсва и в малки части от източните квартали на столицата

Аварийните екипи работят по отстраняването на аварията, която е засегнала най-много абонати в столицата. Тя е на кръстовището на улиците "Константин Иречек" и "Даскал Манол" и е засегнала магистрален топлопровод, който е над 50 годишен.

Пробивът е възникнал заради корозия на тръбите под земята, по които тече гореща вода, за да захранват с парно кварталите от района на НДК през Медицинска академия, "Крива река", "Иван Вазов" и част от "Лозенец". Целта на екипите е в късните часове днес да приключат работа и най-късно утре сутрин топлоподаването да бъде възстановено.

Пробивът в магистралния топлопровод, който минава под ул. "Даскал Манол" е възникнал рано тази сутрин. Конкретният участък е в експлоатация от 1970 година.

"Причината за аварията е корозия на метала. Топлопровода е в експлоатация повече от 40 години и е нормално да възникват аварии в следствие корозия на метала", заяви инж. Йордан Йорданов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в Топлофикация - София.

Заради аварията без парно и топла вода остават част от центъра около НДК, района около Медицинска академия и квараталите Крива Река, Иван Вазов и част от Лозенец и Южния парк.

Мястото, където е възникнал пробива в топлопровода е локализирано в 9 часа тази сутрин.

"Както виждате нашите екипи са организирани незабавно, работят по отстраняване на аварията. Мястото е добре обезопасено. Полагат необходимите усилия, като се очаква топлоподаването да бъде възстановено в ранните часове на утрешния ден", обясни инж. Йордан Йорданов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в Топлофикация - София.

Заради локални аварии парно и топла вода няма в малки части на кварталите "Яворов", "Гео Милев", "Дианабад" и "Надежда".

Най-късно около 17:30 утре се очаква да бъде възстановено топлоподаването на четири кооперации, които са на ъгъла на улиците "Сан Стефано" и "Оборище". В малки части от "Дианабад" и "Гео Милев" топлото ще стигне отново до домовете на хората още утре към обяд, а в шест от блоковете на квартал "Надежда 4" подаването на парно и топла вода се възстановява в момента.

Оператор: Михаил Врабчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Маспаломас
Адриан Андреев се класира за втория кръг на "Чалънджър" в Маспаломас
Къде все още няма ток след обилния снеговалеж?
Къде все още няма ток след обилния снеговалеж?