COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

БАБХ с правила при клането на агнета във ферми

от БНТ
17:04, 09.04.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
бабх правила клането агнета ферми
Снимка: БГНЕС

Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници и Гергьовден, трябва строго да спазват общите структурни и хигиенни изисквания, информират от БАБХ.

Клане се извършва само във ферми, регистрирани като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Допуска се клане само на дребни преживни животни, собственост на фермера. Месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача.

Собственикът на фермата, в която се извършва клане, ще уведомява ОДБХ най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.

При клане във фермата, персоналът е задължен да спазва всички санитарно–хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства.

Фермерите гарантират изпълнението на общите структурни и хигиенни изисквания към обектите, които произвеждат храни. Те представлява солидна основа, която осигурява производството на безопасни за потребителя храни.

Клането във фермите да се извършва в отделно обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за „мръсни” операции и т.нар. „чиста” зона. Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите.

Всички помещения от фермата, в които се борави с храни (в конкретния случай месо) трябва да се поддържат чисти и редовно да се измиват и дезинфекцират, за да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с остатъци от извършваната дейност, прах и други.

С цел гарантиране на безопасността на добитото месо, закланите животни да се предават от фермера на крайния потребител без излишна забава. Всеки фермер, изпълнявайки изискванията гарантира, че безопасността на храните не е застрашена и по този начин осигурява високо ниво на защита на потребителя.

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна изготвят списъци на фермите, от които гражданите ще може да закупуват заклани агнета за лична консумация. Списъците ще бъдат поставени на видно място в сградите на ОДБХ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Любомир Кючуков: Очаква се планът на ЕК за възстановяване от кризата да стане оперативен догодина
Любомир Кючуков: Очаква се планът на ЕК за възстановяване от кризата да стане оперативен догодина
"Българската Коледа" помогна на още 201 деца
"Българската Коледа" помогна на още 201 деца