НОВИНИ

Балетът на старозагорската опера открива сезона със "Сънят на Пилат"

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:15, 16.10.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Балетът на Държавната опера в Стара Загора открива сезона си в НДК със световната премиера на спектакъла "Сънят на Пилат". Музиката, вдъхновена от романа на Булгаков "Майстора и Маргарита", е създадена от Стефан Димитров, а хореографията е на изключителния Василий Медведев.

Преди четири години Стефан Димитров усеща потребност да облече в музика възхищението си към романа "Майстора и Маргарита" и така се ражда "Сънят на Пилат". Творбата му щеше да остане само върху нотния лист, ако въображението на хореографа Василий Медведев не ѝ беше вдъхнало сценичен живот.

"Ето, аз съм в колата, с която пристигат Воланд, Хела и Котарака, и аз пристигнах в София. Ще има премиера на балетът "Сънят на Пилат", който ние дълго подготвяхме, и мога да кажа, че съм един щастлив човек, защото съм много доволен от резултата. Свършихме голяма работа и музикална, и литературна и с артистите, и с художниците и мисля, че получихме това, което ни се искаше", сподели хореографът.

Всичко тръгва от една музикална тема, темата на Исус, а цялата творба на Стефан Димитров е пропита от възхищението му към руската музикална традиция.

"Аз много харесвам Прокофиев, харесвам Шостакович, харесвам тези руски композитори, може би така някак си като че ли звучи и хорът, който съм сложил, въпреки, че пее на латински, звучат малко славянски, да мисля, че така звучат", обясни композиторът.

"Сънят на Пилат" излиза извън строгата рамка на балетния спектакъл, за да се превърне в мащабно визуално зрелище, което да грабне интереса на съвременния зрител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисия на НАСА до Юпитер: Апаратът "Луси" ще търси вкаменелости
Мисия на НАСА до Юпитер: Апаратът "Луси" ще търси вкаменелости
Басилашвили и Фриц поднесоха изненадите на 1/4-финалите в Индиън Уелс
Басилашвили и Фриц поднесоха изненадите на 1/4-финалите в Индиън Уелс