НОВИНИ

Българите останаха извън полуфиналите в петъчния ден на рейтинговия турнир по борба в Загреб

българите останаха извън полуфиналите петъчния ден рейтинговия турнир борба загреб
Снимка: БФ Борба
bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 12.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските борци не успяха да намерят място в полуфиналите на отделните категории по време на схватките от петъчния ден на рейтинговия турнир в Загреб, Хърватия.

В най-оспорваната категория при жените до 68 кг настоящата европейска шампионка Юлияна Янева бе спряна на осминафиналите от американката Ан Форест Молинари - бронзова медалистка от световното първенство през 2021-а година. Преди това нашето момиче потегли в надпреварата с успех с технически туш 12:0 срещу германката София Шафле за по-малко от три минути.

В същата категория Мими Христова стартира с две бързи победи - с технически превъзходство - 10:0 срещу бронзовата олимпийска медалистка Йелена Шалигина от Казахстан и с туш над Нурзат Нургаева от Киргизстан. За съжаление, серията на двукратната ни европейска шампионка при 65-килограмовите приключи в четвъртфиналите, където тя отстъпи на китайката Цян Ян с 2:3.

Последната ни представителка в категория до 68 кг София Георгиева отпадна още в предварителния етап след поражение с 1:7 от монголката Делгермаа Енхсайхан.

И трите българки все пак запазват шансовете си да бъдат изтеглени в репешажите за бронза, ако съперничките им, от които бяха елиминирани, стигнат до финала.

В категория до 62 килограма Биляна Дудова започна с успех срещу шведката Йохана Линдберг с 6:4, но във втората си схватка световната ни и четирикратна еврошампионка загуби от Ана Пауела Гонсалес от Канада с 3:8.

При мъжете Стоян Кубатов направи своя дебют в олимпийската категория до 77 кг, но въпреки че поведе със 7:0 точки, той допусна пълен обрат срещу японеца Нао Кусака и в крайна сметка отстъпи със 7:8 още в откриващата си битка.

Другият ни представител в категорията Айк Мнацаканян тръгна с успех над чеха Михал Зеленка с 3:1, но на осминафиналите загуби от двукратния световен вицешампион Санан Сюлейманов от Азербайджан с 0:2.

Припомняме ви, че Кубатов и Мнацаканян спорят за титулярно място в категорията за оставащите две олимпийска квалификации.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U20 се наложи драматично над Турция за втори успех на европейската квалификация по волейбол
България U20 се наложи драматично над Турция за втори успех на европейската квалификация по волейбол
Делото в Хага за геноцид: Израел отхвърли обвиненията на Южна Африка
Делото в Хага за геноцид: Израел отхвърли обвиненията на Южна Африка