НОВИНИ

България излиза от третата вълна на COVID-19 (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 22.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

България излиза от третата вълна на COVID-19. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. Въпреки това обаче от щаба предупредиха, че тенденцията на спад не е стабилна, и е възможно още следващата седмица болниците отново да са пълни с ковид пациенти.

Брифингът започна оптимистично.

"Няма нито една червена колона в страната", заяви Костадин Ангелов.

Но последва предупреждение.

"Най-глупавото нещо, което можем да направим, е да опропастим тези резултати, ако допуснем по време на дългите майски великденски празници да осъществим тесни контакти, особено в районите с висока заболеваемост", заяви доц. Ангел Кунчев.

Имаме категоричен спад на заразените, но болниците продължават да приемат голям брой пациенти. И спадът на заразени тази седмица може да се обърне следващата.

"Наистина има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност - най-вероятно до другата седмица. Другата седмица може да посрещнем покачването на заболяемостта с доста пълни болници", предупреди началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

От щаба отрекоха да има нещо по-притеснително в открития български вариант на вируса.

"Този вариант на вируса се влияе от ваксините и хората могат да бъдат спокойни, че няма никаква опасност, по-различна от тази, която е в момента", заяви Костадин Ангелов.

Ваксините ще са достъпни за всички граждани без предварително записване от 30 април до 9 май, когато ще бъдат отворени зелени коридори. Здравните власти увериха, че в този период всеки ще може да получи ваксината, която търси.

"Дали ще бъде "Модерна", дали ще бъде "Астра Зенека" - който каквато желае", заяви проф. д-р Красимир Гигов, началник на Ваксинационния щаб.

"Да постигнем 50 000 души ваксинирани на ден - защото е много важно да стигнем до този колективен имунитет бързо, за да хвърлим маските, да почнем да се събираме, да почнем да виждаме нашите близки", заяви Костадин Ангелов.

Ваксините ще бъдат достатъчно, увериха и след извънредното заседание на правителството. През следващите три месеца очакваме близо 5,5 млн. ваксини.

Как ще се прилага ваксината на "Янсен" от щаба не бързат да кажат, защото чакат становището и на Американската агенция по контрол на храните.

До понеделник количествата от "Янсен", които вече са у нас, остават на склад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Измамници прехвърлиха 9 млн. лева от сметката на норвежки бизнесмен в България
Измамници прехвърлиха 9 млн. лева от сметката на норвежки бизнесмен в България
Румен Радев проведе среща с председателя на Военния комитет на ЕС
Румен Радев проведе среща с председателя на Военния комитет на ЕС