НОВИНИ

България победи с лекота Доминиканската република на старта на волейболната Лига на нациите в София

българия победи лекота доминиканската република старта волейболната лига нациите софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 28.06.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Националките с голяма крачка към оставането в турнира след 3:0 над Доминиканската република в първия си мач в "Арена Армеец".

България направи голяма крачка към оставането си в женската волейболна Лига на нациите.

Пред около 2500 ентусиазирани зрители в „Арена Армеец“ националките ни изиграха най-силния си мач през сезона и размазаха за малко повече от 70 минути Доминиканската република с 3:0 (25:15, 25:13, 25:21). С победата „лъвиците“ се изкачиха 12-и в класирането на турнира, изпреварвайки прекия си конкурент в борбата за оставане Белгия.

Това бе и исторически първи мач за женският ни национален отбор в столичната "Арена Армеец", който бе спечелен безапелационно.

Селекционерът Лоренцо Мичели направи една принудителна промяна в сравнение с последния мач във Филипините с Белгия на 19 юни. Вместо невъзстановената Силвана Чаушева титуляр започна Радостина Маринова. Останалите в стартовата шесторка бяха Нася Димитрова, Мира Тодорова, Мирослава Паскова, Лора Китипова и Мария Йорданова плюс либерото Жана Тодорова.

Националките ни без да губят време започнаха да тормозят посрещането на гостенките. Асове в самото начало на Маринова и Йорданова позволиха на нашите да дръпнат с 9:3, което принуди селекционера на доминиканките Маркос Куик да поиска ранен таймаут. Но и това не помогна. С два блока на Мира Тодорова и още един ас на Маринова разликата скочи на 20:8 и интригата в гейма приключи.

Вторият започна идентично. С първото си заставане на сервис линията Ряадостина Маринова разби посрещането на доминиканките. От 6:5 нашите спечелиха осем поредни разигравания, а Нася Димитрова раздаваше справедливост на блокада. С четири нейни директни точки нашите се откъснаха с 22:9. И макар, че доминиканките се окопитиха в край на гейма, крайното 25:13 формира най-убедително спечеления гейм от „лъвиците“ в историята на участията им в Лигата на нациите.

Третият гейм донесе първото изравняване на резултата в мача. То дойде при 19:19, а веднага след него бе най-критичната ситуация. Атака на Маринова първоначално бе дадена за аут, но селекционерът Мичели обжалва и видео повторението доказа, че топката е докоснала блокада. Оттам до края мачът бе рецитал на Мария Йорданова – блокада, две неотразими атаки и победа с 25:21, което донесе втория чист и общо трети успех на българките в турнира.

Йорданова увенча най-силния си мач в кариерата си в националния отбор с 22 точки – 19 от атака, две блокади и ас. Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 10, Мира Тодорова добави 8, а Радостина Маринова – 7.

В следващия си мач в петък от 20 ч. в „Арена Армееца“ „лъвиците“ срещат вицешампионките от миналогодишното издание на Лигата на нациите Бразилия. Южноамериканките в истински трилър надиграха Китай с 3:2 (25:20, 25:23, 18:25, 21:25, 15:11) и станаха четвъртият отбор, гарантирал си място на финалите в Анкара. Капитанката Габриела Гимараеш бе най-резултатна от всички, реализирайки 27 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия затваря консулските си служби у нас
Русия затваря консулските си служби у нас
Постигнато е споразумение с Турция за приемането на Швеция и Финландия в НАТО
Постигнато е споразумение с Турция за приемането на Швеция и Финландия в НАТО