НОВИНИ

България разби Австралия в контрола преди Световната купа по хандбал във Варна

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:21, 23.04.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
българия разби австралия контрола световната купа хандбал варна
Слушай новината

България победи Австралия с 29:20 (14:8) в контрола преди стартиращата във вторник Световна купа по хандбал за мъже в Двореца на културата и спорта във Варна (25-30 април).

В течение на срещата разликата достигна и до 14 гола в наша полза, а треньорът Илиян Василев изпробва различни тактически схеми. Иво Петков отбеляза 5 гола за България, Петко Петков и Росен Колев добавиха по 4, Михаел Иванов реализира 3, а Владислав Йоргов, Джошкун Якубов и все още невъзстановеният от контузия в ръката Никола Генов вкараха по 2. Към отбора вече се присъедини играещият в елитния френски Шатр капитан Светлин Димитров, който обаче не взе участие в мача. В понеделник пристига и състезаващият се във втородивизионния френски Маси Есон Кристиан Василев.

„Момчетата трябваше малко да се успокоят, защото напрежението е голямо. Както видяхме, първите 10-15 минути бяха доста стресови. Още веднъж се показа, че момчетата искат да дадат много, но трябва да са спокойни, както се случи след това и нещата приключиха още на полувремето. Хубаво е, че ползвахме различни системи. Ако това беше официален мач, щяхме да подходим по друг начин тактически, но ние пробвахме всичко. Има още неща за оправяне. Но най-вече искам да се освободят от този стрес и да почувстват удоволствието от играта. Това са млади момчета, нямат още голям опит и всички искат да се покажат и да се докажат. Доволен съм от мача, който им помогна да разберат за какво говорим“, каза след срещата старши треньорът Илиян Василев.

България стартира участието си в Световната купа в 19.00 ч. във вторник (25 април) с мач срещу Азербайджан. В надпреварата ще вземат участие 12 отбора – България, Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта, Австралия, Куба, Гватемала, дебютантът Индия и Нигерия.

В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. България е в група „D“ с Азербайджан и Нигерия.

„За нас е важното да бием! Другите каквото правят, правят. Наблягаме най-вече на нашата игра, на нашата група. Имаме четири мача и трябва да ги вземем. Това е положението. Ако не бием тези четири мача, няма къде да ходим нагоре. Целим се в първото място и не го крия. За това сме тук. Не сме дошли да се пробваме, а да направим нещо. Трябва да имаме амбиция, но все пак е спорт. Всички искат наистина да спечелят. Това ме радва, защото няма нужда от допълнителна мотивация“, заяви Василев.

Отново в 19.00 ч. в сряда (26 април) срещаме Нигерия.

Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе е домакин на първия у нас 24-часов ултрамаратон по затворен маршрут
Русе е домакин на първия у нас 24-часов ултрамаратон по затворен маршрут
Меглена Кунева: И в Европа виждат, че България е в криза
Меглена Кунева: И в Европа виждат, че България е в криза