НОВИНИ

България с 14 представители на европейското по скокове на батут

българия представители европейското скокове батут
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:20, 19.03.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

България ще участва с общо 14 състезатели на европейското първенство по скокове на батут за мъже, жени, юноши и девойки, което ще се проведе от 3 до 7 април в Гимараеш, Португалия.

Окончателният състав на българският отбор беше определен след приключването на държавния турнир по скокове на батут "Лилян Александров" в Габрово.

"В квалификациите деца не стояха много добре, но се представиха успешно във финалите. Заедно с треньорите преценихме, че са в добро състояние. Имаме още почти месец до европейското и е нормално да не са в най-доброто си състояние. В момента те са на лагер и смятам, че до първенството всичко ще бъде наред", коментира президентът на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров

"При жените за добро представяне ще разчитаме на Христина Пенева. Състезателката на габровския клуб Акро-Арт е единствената ни състезателка в този спорт, която се бори да получи и квота за Олимпийските игри в Париж чрез класиране в световната ранглиста", допълни той.

Ръководителят на родната федерация разкри и малко повече детайли около формулата за класиране на олимпийски игри в скоковете на батут, както и какви са шансовете на български представител да спечели квота.

"Много е трудно. При нас само 16 жени и 16 мъже участват на олимпийските игри. В квалификациите се включиха и спортистите на Беларус и Русия, което ги направи още по-тежки. Това са две от най-силните школи в нашия спорт. Олимпийският шампион на Игрите в Рио де Жанейро е от Беларус. На Олимпиадата в Токио първото и третото място също бяха заети от спортисти на Беларус. Имаме минимален шанс да спечелим квота, в порядъка на 25-30%. Ако Христина попадне в 24-те на полуфиналите и стигне до 10-12 място, което тя може да направи, тогава ще вземе такива точки, които ще ѝ позволят да стигне до Игрите в Париж. Трудни са нашите квалификации, но ще се борим. Ако не успеем сега, то ще продължим да работим и на следващата Олимпиада съм сигурен, че ще спечелим квота", разясни президентът на БФ Скокове на батут.

"При мъжете надеждите ни са свързани с Мариян Михалев, Георги Бесарбовски и Калоян Петров. Надпреварата заради контузия ще пропусне Мартин Димитров. Той е скъсал връзки по време на тренировка и ще се подложи на оперативно лечение. На практика участието на Мартин в състезанията за тази година приключи. Предстои му операция и след това възстановяване", завърши Стоян Димитров.

Състав на България за европейското първенство по спортна гимнастика в Гимараеш, Португалия:

Възраст 13-16 Юноши и Девойки:
1. Марияна Узунова
2.Радост Пеева
3.Преслава Пенчева
4.Сияна Павлова
5.Мирела Колева
6.Микаела Христова
7.Пресиян Въндев
8.Цветин Стоянов
9.Георги Георгиев
10 Светослав Георгиев

Мъже и Жени:
11.Мариян Михалев
12.Георги Басарбовски
13.Калоян Петров
14.Христина Пенева

Синхронни скокове
Девойки и Младежи
- Мирела Косева/ Сияна Павлова, Микаела Христова/ Радост Пеева (Преслава Пенчева), Георги Георгиев/ Цветин Стоянов
Мъже – Георги Басарбовски/ Калоян Петров

Треньори - Мариана Макулова, Станислав Стоянов, Юлиян Георгиев
Съдии - Мариела Стойчева и Мария Вангелова
Водач на делегацията - Стоян Димитров - президент на БФ Скокове на батут

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета
ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета
Делян Пеевски: Борисов постъпи отговорно към България и хората
Делян Пеевски: Борисов постъпи отговорно към България и хората