НОВИНИ

България ще участва с трима състезатели на Световната купа по спортна стрелба в Южна Корея

българия участва трима състезатели световната купа спортна стрелба южна корея
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:17, 07.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезателите Калоян Стаменов, Антон Ризов и треньорът Стоян Стаменов отпътуваха тази сутрин за Чангвон, Южна Корея, където на 9 юли започва Световната купа по спортна стрелба.

Двамата ни национали на пистолет и пушка бяха в отлично настроение на софийското летище и заредени с амбицията за призово класиране от предстоящото им участие в Далечния изток. Стаменов ще стреля на 10 метра с пневматичен пистолет, а Ризов на 10 и 50 метра с пушка. Много сериозна конкуренция очаква българите, като в техните дисциплини има над 100 заявени състезатели от целия свят.

„Ще бъдат тежки стрелби, защото участието на Световната купа носи точки за класиране на Олимпиадата и всеки иска да заеме най-предна позиция, за да е по-напред в ранглистата. Особено при Ризов, там ще бъде вероятно с допълнителна квалификация за влизане във финала. Много са записаните, като всяка държава има право на трима в дисциплина и конкуренцията е изключителна. Всичко може да стане до последния изстрел. Калоян е седми в момента в класирането на 10 метра пистолет в света и позицията му дава огромни шансове за квота, но трябва да бъде винаги на високо ниво, защото стават размествания след всяко състезание. Вярвам, че и двамата ще направят силно представяне и ще влязат сред първите осем, защо не и медали. Калоян Стаменов показа класата си на последното издание на Световната купа в Баку, където спечели сребърното отличие“, каза преди заминаването Стоян Стаменов, баща и треньор на Калоян.

Участието на българите на СК започва на 10 юли с пневматична пушка на Антон Ризов на 10 метра, ден по -късно е Калоян Стаменов с пистолет ( 10 метра). На 15 юли отново Ризов ще стреля на 50 метра с малокалибрена пушка от три положения.

„Няма лесни състезания в нашия спорт, още повече Световна купа. Най-добрите от целия свят ще бъдат в Южна Корея и битката ще бъде невероятна на пистолет и пушка. Калоян и Антон са много добри стрелци и дано да повторят тренировъчните си резултати и на предстоящото им участие в Чангвон. Знам от състезателните си години, че очакванията за медали винаги тежат, и затова не искам да правя прогнози за класирането им. И двамата имат отличия от големи турнири и знаят какво е да бъдеш сред най-добрите на такъв форум. Стискам им палци да имат и малко късмет “, сподели председателят на Българския стрелкови съюз Весела Лечева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобриха процедура за избор на международен инвеститор за "Топлофикация София"
Одобриха процедура за избор на международен инвеститор за "Топлофикация София"
Правителството на РСМ прати френското предложение за гласуване в парламента
Правителството на РСМ прати френското предложение за гласуване в парламента