НОВИНИ

България уведоми Съвета на Европа за мерките срещу разпространението на коронавируса

българия уведоми съвета европа мерките разпространението коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 04.04.2020
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Република България официално уведоми Съвета на Европа относно обявеното на 13 март 2020 г. извънредно положение, приетия на 23 март 2020 г. Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, както и за влезлите на 14 март 2020 г. в сила изменения в Закона за здравето.

Мерките са предприети поради възникналата пандемия и свързаната с това абсолютна необходимост от защита на здравето на хората и ограничаване на разпространението на COVID-19, се подчертава във вербалната нота, изпратена от Министерството на външните работи на Република България и подготвена от експертните екипи на Министерството на правосъдието и на Министерството на външните работи.

България информира, че временното ограничение на част от правата на гражданите и лицата, пребиваващи на територията на страната, ще трае единствено до приключване на периода на извънредно положение.

Заявена е готовност, ако допълнително се установи необходимост от дерогация на част от разпоредбите на Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи, да бъде уведомен Генералният секретариат на Съвета на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пандемията COVID-19 в цифри: Колко са очакваните загуби
Пандемията COVID-19 в цифри: Колко са очакваните загуби
Двама убити и седем ранени след нападение с нож във Франция
Двама убити и седем ранени след нападение с нож във Франция