НОВИНИ

"Българовското шествие" - символично пътуване от модерното към корените

Цанка Николова
от Цанка Николова
06:42, 03.03.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
българовското шествие символично пътуване модерното корените

Трети март – не само денят на Освобождението на България, но и символ на пробуждането на един народ. Така Пламен Карашев усеща този паметен ден. И в навечерието на националния ни празник си спомня думите на своя дядо:

Пламен: Той ми казваше така: Моето момче, не наблягай единствено на болката и страданията, които е преживял българският народ. Наблегни повече на неговото въздигане.

И допълва:

Пламен: За мен Трети март е ден за позитивизъм и въздигане на българския дух – дух, който трябва да е извисен не само на празника, но и през останалото време от годината. Защото всички ние сме рожби на велик и славен народ и трябва винаги да помним това, за да вървим гордо напред към светлото бъдеще!

И така, за трета поредна година Пламен и неговото семейство, заедно с приятели и институции, организират "Българовско шествие".

Едно пътуване от модерния град Бургас към традициите на град Българово – там, където през 1878 г. редица православни християни губят живота си в името на България.

Днес, 142 години по-късно Пламен вижда в шествието както начин на сближаване между хора и институции, така и един достоен начин за отбелязване на националния ни празник.

Пламен: Нерядко чуваме, че качествените и стойностните хора са напуснали България, а тези, които са останали не стават за нищо! Ние не вярваме, че това наистина е така! Искаме да покажем един друг облик на нещата, В България има умни, можещи и силни хора, които работят и милеят за родината ни!

Първата година в Българовското шествие са участвали 500 души, втората над 2000. Очакванията за тази са хората да бъдат много повече. А програмата е повече от вълнуваща.

Пламен: Ще има толкова гайди, колкото Бургас никога не е виждал. Ще участват представители на Родопите, на Странджа, на Тракия. Ще направим едно фолклорно обединение. Очакваме да дойдат българи от цялата страна. Има дори и такива, които се връщат в родината ни специално за празника и ще се включат в шествието. Ще бъдем по-единни, по-различни от всякога и ще дадем един различен поглед. Дано този дух, който ще покажем утре, да бъде с ефект "Предай нататък" и да се усеща през цялата година. Българите не трябва да се чувстваме достойни само на празници.

Отправната точка на Българовското шествие е Морската гара в Бургас. Участниците се събират в 9 часа, а автошествието ще започне час по-късно и ще мине по централни улици в града. След това всички хора ще се насочат към град Българово.

Пламен: Ще склоним глава и ще почетем посечените християни в храма "Св. Атанасий" в град Българово. На костницата в храма ще положим венци и цветя.

Българовското шествие - символично завръщане към корените, към историята, към спомените. Не само за Пламен и семейството му. Но и за всеки, който се е докоснал до това "пътуване".

Часове преди шествието Пламен напомня на всички българи у нас и в чужбина: "Силен е този народ, който гледа в бъдещето, но помни и славното си минало!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Залогът Идлиб" - какво трябва да знаем за ескалацията на напрежението?
"Залогът Идлиб" - какво трябва да знаем за ескалацията на напрежението?
Много ветровито днес
Много ветровито днес