НОВИНИ

"Българска армия" - легендарният "червен" храм на ЦСКА и извор на славна история

българска армия легендарният червен храм цска извор славна история
bnt avatar logo
от БНТ
13:46, 10.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

На 10 декември предстои исторически момент за българския футбол и в частност за неговата "червена" част от привържениците, тъй като ЦСКА ще изиграе своя последен двубой на легендарния си стадион "Българска армия" преди той да бъде затворен за реновация.

Днес от 17:45 часа "армейците" приемат един от големите си съперници през последните години - Лудогорец, а след края на мача завесата на "червения" храм ще бъде временно спусната.

"Българска армия" е нещо повече от символ на ЦСКА, той е дом на "червената общност", извор на славна история и арена, на която глави са свеждали големите грандове на европейския футбол.

"Спомените ми са с големите отбори като Ливърпул, Байерн Мюнхен, Ювентус и други. Пазя невероятни чувства. Не очаквах да се получи такава емоционална раздяла със стадиона", споделя един от стожерите на съоръжението и негов домакин Добрин Димов - Бай Добри.

В светилището на ЦСКА своя легендарен статут са калили и редица величия, сред които е и треньор №1 в България за ХХ век Димитър Пенев.

"ЦСКА винаги е било име като футболен клуб в цяла Европа и по света. През този отбор са минали много известни футболисти. Надявам се майсторите да работят по-бързо, за да видим скоро едно ново лице на ЦСКА", заяви легендарният български наставник.

В съботния ден пък мнозина фенове на "червените" се стекоха на "Армията", за да се сбогуват със своя любим стадион, като някои от тях не успяха да сдържат емоциите си.

"Идвам със смесени чувства. От една страна изпитвам носталгия към стария стадион, но от друга се радвам, че ще имаме ново съоръжение, което може би ще бъде най-доброто в България", разкрива фен на "червените".

"Аз съм второ поколение фен на този клуб. Двамата му синове са били юноши на ЦСКА. Искам да благодаря на баща ми, който вече не е между живите, но може би му се би искало сега да е на мое място", споделя друг привърженик на клуба през сълзи.

Автор: Мартин Гошев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойко Сакалиев се сбогува емоционално със стадион "Българска армия"
Стойко Сакалиев се сбогува емоционално със стадион "Българска армия"
Доналд Туск оповести имената на министрите в бъдещото полско правителство
Доналд Туск оповести имената на министрите в бъдещото полско правителство