НОВИНИ

Българската банка за развитие със своя програма в подкрепа на бизнеса

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:39, 07.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Българската банка за развитие е със собствена програма в подкрепа на бизнеса. С тази програма банката ще кредитира микропредприятия, които да запазят работните места на техните служители. Ще се отпускат кредити с максимален размер до 48 800 лева и 2 години гратисен период.

Програмата е подкрепена от Европейската инвестиционна банка, съобщи Мавродиев. До края на седмицата ще бъдат сключени договорите с търговските банки за отпускане на кредити и с физически лица.

Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР): Като срока за погасяване на оборотните кредити ще бъде 36 месеца, а на кредитните линии до 60 месеца. Подаване на искане за кредит вече е въжможно да се прави изцяло по електронен път.

На пресконференцията Стоян Мавродиев коментира и публикувната информация, че банката е отпуснала заем от 75 милиона лева на фирма с 2000 лева годишен приход.

Стоян Мавродиев - главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР): Аз лично го намирам за доста умерзително в такава ситуация вместо да се впрегнат усилията на всички, да се помага на правителството, на усилията на министъра на финансиите, икономиката, се търсят измислени фалшиви скандали, които пречат на работата на изброените институции.

По-рано, в отговор на въпрос, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че банката дължи обясние за кредита.

Томислав Дончев - вицепремиер: Абсолютно съм съгласен, че в тази ситуация не звучи добре. Не знам как е законно и колко е морално, но не звучи добре. Второ: това няма никаква връзка с мерките на правителството.

От Банката обясниха, че конкретната сделка е с кредитополучател, с който отдавна имат отношения и вече е погасил успешно едно задължение.

Николай Димитров - член на УС на ББР: Тя е част от мандата ни да помагаме на търговските банки. Със сделката се цели подпомагане на баланса на две търговски банки, така че в условията на криза те да подпомогнат своите клиенти.

БНТ: Кои банки?

Николай Димитров - член на УС на ББР: Не мога да ги кажа, защото това са отношения с наши клиенти.

В периода на извънредното положение всички средства за заплати на ръководството на банката ще бъдат дарени на лечебни заведения, съобщи още Мавродиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Случайното" разпределение на дела?
"Случайното" разпределение на дела?
Вълна от съпричастност към Борис Джонсън от световни лидери и политици
Вълна от съпричастност към Борис Джонсън от световни лидери и политици