НОВИНИ

Българската следа в историческия полет на ракетата на "Спейс Екс"

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 31.05.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Двама българи са част от екипа, който работи за успешното изстрелване на ракетата на "Спейс Екс" - това са Кико Дончев и Орлин Велев.

Зад този полет към Космоса стоят и български сбъднати мечти - на двама млади мъже, които гледат към звездите. Снимка на Кико Дончев рамо до рамо с милиардера Илън Мъск, обиколи социалните мрежи. Българин, който определя себе си като страстен инженер, и вярва в силата на екипа си. Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на ракетата на "Спейс Екс". Близо 10 години работи за компанията на Илън Мъск.

Кико Дончев: Напълно вярвам в нашата мисия на "Спейс Екс" и в Илън. Наслаждавам се на предизвикателствата в работата, но ценя екипа си повече от всичко друго. Не мисля, че има по-добър отбор от този в "Спейс Екс" и съм много горд, че съм част от него!

От малък Кико Дончев бил увлечен от самолетите и искал да стане инженер, но не очаквал, че някога ще работи по космически кораби. И бил особено развълнуван, когато получил място в компанията на Мъск.

Вторият млад българин, който е част от екипа на "Спейс Екс" е 25-годишният Орлин Велев. Той работи по структурната стабилност на корабите. Учил е машинно инженерство в Щатите. Орлин получава престижна стипендия от научна фондация, но я отказва, за да работи за SpaceX.

Астрофизикът Тихомир Димитров е видял отвътре фабриката на "Спейс Екс" в Лос Анджелис, където се произвеждат ракетите "Фалкон 9", космическият апарат "Дракон".

Тихомир Димитров - астрофизик: Във фабриката може да се види как се сглобява горивният резервоар на ракетният двигател, който се прави от 3 Д принтер. Човекът, с който комуникирах, е главният софтуерен инженер на "Спейс Екс", който рапортува директно на Илън Мъск и той има екип от 100 души.

Казва, че за Илън Мъск не е важно само образованието на хората, с които работи, но и страстта им към Космоса.

Тихомир Димитров - астрофизик: За него е важно да си изобретил нещо свое, в което да вриш и кипиш и с което да направиш истински принос към екипа на тази великолепна компания. Препоръчвам на всеки млад човек, който иска да се занимава с наука, мечтае да пътува в Космоса, да знае, че може да постигне всичко, да работи много, може да стигне до места като SpaceX и да работи там.

А зад този полет стоят много усилия, упоритост, знания, труд. Но и много взиране към звездите.

Целия разговор с астрофизика Тихомир Димитров вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещнаха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на МКС
Посрещнаха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на МКС
Модулът на НАСА успешно се скачи с МКС (Обобщение)
Модулът на НАСА успешно се скачи с МКС (Обобщение)