НОВИНИ

Български шофьори отказват курсове от и до Италия заради коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 29.02.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Бизнес

Транспортни фирми от Благоевград твърдят, че търпят загуби заради коронавируса.

Все по-трудно успяват да намират товари за и от Северна Италия, което води до по-малко курсове за шофьорите им, а това намалява приходите им. От страх да не се заразят някои шофьори дори отказват да пътуват до страните и областите, където има заболели.

От бранша казват, че заради бързото разпространение на коронавируса и затварянето на част от фабриките в Северна Италия имат значително по-малко работа. Намаляват и поръчките от и до Италия, а има дори и откази да бъда разтоварени камиони, идващи от там.

Александър Стойчев - управител на транспортна фирма: Имаме случай - последният е от Германия, не искат да разтоварят шофьора. Защото е товарил от Северна Италия. Ама те - самият клиент си поръчва стоката от Северна Италия, отива там и казва, аз не мога да го разтоваря, защото ме е страх.

На голяма част от шофьорите им се налага да чакат с дни, за да бъдат разтоварени, а загубите са за самата фирма.

Александър Стойчев - управител на транспортна фирма: Минималното - само шофьорът получава 70-80 евро, отделно си имаме всички текущи разходи, гражданска, каско и т.н. Това са едни пари на ден, които се натрупват.

Красимир Новоселски се е завърнал от Южна Италия преди 3 дни, казва, че паника във фабриките там няма, но хората взимат предпазни мерки.

Красимир Новоселски - шофьор: Хората просто си имат маски, ползват си маски и мисля, че проблемът е минимизиран.

От Регионална здравна инспекция казаха, че трудно успяват да проверяват на граничен пункт "Кулата" международните шофьори, които идват от Италия. Голяма част от тях не могат да останат и под 14-дневна доброволна карантина.

Д-р Веселка Мончева - РЗИ-Благоевград: Те казват: докторе, аз не мога, след 3 дни обратно се връщам. Те в момента са здрави, нямаше нито един от шофьорите с оплаквания. Но ако в момента е в инкубационен период и той си е видимо здрав.

От здравната инспекция обясниха, че това е проблем по всички граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив получава от държавата милиони за спорт и инфраструктура
Пловдив получава от държавата милиони за спорт и инфраструктура
Мерки на "Кулата": Няма лица със съмнения за коронавирус, преминали през границата
Мерки на "Кулата": Няма лица със съмнения за коронавирус, преминали през границата