НОВИНИ

Български учени са готови да се включат в търсенето на лекарство и ваксина срещу COVID-19

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:17, 31.03.2020
Чете се за: 01:34 мин.
Наука и технологии

Учени от БАН вече имат готови проекти да се включат наравно с всички световни институции в търсене на лекарство и ваксина срещу COVID-19.

Въпреки, че не е ясно дали този вирус ще бъде актуален и следващата година, всяка една разработка е важна за изучаване на механизмите на вирусите.

Като една от загадките около коронавируса - защо въпреки обучения имунитет на възрастните, те са по-уязвими на инфекцията.

Във вирусологията са буквално на стартовата линия. Имат вече всичко необходимо.

Гл.ас. Лора Симеонова, р-л лаборатория по грипни вируси, БАН: Имаме вирус, имаме клетки

Мария Чернева - Къде ви е вируса?

Гл.ас. Лора Симеонова : Ами вирусът се съхранява на минус 80 градуса във фризер, а тук съхраняваме клетъчните линии.

Но техният коронавирус 229 е братовчед на COVID-19 - изолиран през 80-те години на миналия век, зимноепидемичен. Приликата межу тях е 65%.

Гл.ас. Лора Симеонова: Но все пак този вирус би могъл да бъде използван като модел за провеждане на един скрининг за търсене евентуално на мишена във вируса като подход за антивирусна терапия.

Предстои им голям проект, заедно с института Пастьор, с италиански и китайски учени. Но сега дарение им дава възможност да започнат по-бързо и да направят първоначалната селекция на обещаващи молекули с антивирусно действие.

Гл.ас. Лора Симеонова: Ние имаме в панела, който ще изследваме такива инфибитори, които са показали ефект при експериментална инфекция с ентеровируси, които също са РНК-ови вируси. Така че ние ще правим като подход това което действително в световен мащаб се прави.

Но дори да не стигнат до ефективно лекарство, със сигурност експериментите им ще допълнят познанията им за механизмите на действие на самия вирус. Имунолозите в съседната лаборатория също имат готов проект и то за нова генерация епитопна ваксина.

Доц. Андрей Чорбанов: Лабораторията по експериментална имунология към БАН: Какво значи епитопна - това са компонентите на вируса, които биват разпознавани в имунната система. Нещо повече - тук става въпрос за нещо, което е разпознавано от нашата имунна система на населението, което живее в този район, защото имунните системи на различни популации по света разпознават различни неща базирани на различен генотип, който имат различните хора.

Противно на очакваното, ваксината не разчита на образуването на антитела. Оказва се че те съвсем не са еднозначи и дори са заподозрени за големите щети, които ковид причинява при възрастните. С богата имунна памет от предишни срещи с коронавируси, те бързо реагират с образуването на антитела.

Доц. Андрей Чорбанов: Има теории, според които антителата срещу вируса са причина той да проникне много по-лесно в клетката и по този начин да стимулира инфекцията.
А идеята на ваксината е да успеем да стимулираме клетъчния имунитет, така че да генерираме клетки които да успеят да се справят с вируса.

Проектът на младия екип имунолози е готов и чака зелена светлина от института Пастьор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените между 31 и 45 години са най-стресирани от коронавируса
Жените между 31 и 45 години са най-стресирани от коронавируса
Изписаха 75-годишната жена от Габрово - един от първите случаи на COVID-19 у нас
Изписаха 75-годишната жена от Габрово - един от първите случаи на COVID-19 у нас