НОВИНИ

Българските баскетболисти спечелиха сребро от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

българските баскетболисти спечелиха сребро световните летни игри спешъл олимпикс
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 25.06.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Първо участие на Световни игри и помитащо представяне направи обединеният отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България на световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин.

След шест дивизионни срещи, отборът показа по-добри умения в три срещи срещу отборите на Пакистан 2 (21:10), Пакистан 1 (15:8), Гърция (15:14). На финала, обаче малко не достигна на нашите атлети и партньорите да надвият отбора на Спешъл Олимпикс Гърция, който завоюва златото с 14:10.

България участва за пръв път в баскетбол на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, и то с обединен отбор 5х5 (Unified Basketball Team 5x5).

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България участва с 10 играчи на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 – шестима атлети с интелектуални затруднения и четирима партньори. Атлетите са Йордан Димов, 25 г., Никола Тагарев, 17 г., Камен Тодоринчев, 20 г., и Нина Ал Рифаи, 37 г. от обединения отбор, който тренира в Национална спортна академия „Васил Левски“, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа активност и катедрата по Баскетбол, както и атлетите Иван Драгански, 25 г., и Лъчезар Стоянов, 21 г., от специалния отбор по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Божидар Динев, 23 г., Виктор Фам, 22 г.,Дарина Чимева, 21 г., и Даниел Милчев, 23 г., са студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. Национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е проф. Мариана Борукова. Треньори са Тина Димитрова и Иван Иванов.

„Ние сме пионери в това, което правим, не само в България, но и в световен мащаб. Обединеният баскетбол 5х5 е може би единственият спорт, който предоставя възможност за пълноценно социално интегриране между атлети и партньори. Доброто ни представяне на Световните игри показа, че сме успели да създадем тази симбиоза между атлети и партньори, която се цели от модела unified basketball“, сподели проф Борукова след финала на игрите.

Участието на обединения отбор по баскетбол в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин се подпомага от Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България стартира през 2017 г. с цел създаване на нови възможности за достъп до спорт на хора с интелектуални затруднения и промяна на живота им чрез баскетбола. С подкрепата на Национална спортна академия „Васил Левски“ и лично на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха създадени условия за редовни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за състезания на обединения отбор по баскетбол. С усилията на преподаватели и студенти от катедри „Баскетбол“ и „Адаптирана физическа активност“ отборът отбеляза няколко звездни международни участия на ФИБА Open 2019 и 2022, първият европейски турнир по обединен баскетбол в Сансеполкро 2022.

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, баскетболната общност в България многократно засвидетелства съпричастие към усилията на треньори, атлети и партньори за развитието на баскетбола за всички. През май 2022 г. Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и сертификат за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

“Щастливи сме, че най-после имаме отбор по баскетбол на България на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. Не се съмняваме в доброто им представяне, щом са в такива добри ръце в лицето на д-р Борукова, Тина Димитрова и другите треньори, които са се погрижили и за отличната им подготовка“, каза Филип Виденов, изпълнителен директор на Българска федерация по баскетбол по време на пресконференцията за изпращане на националната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин 2023 на 9 юни 2023.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай изрази подкрепа за усилията на Русия в защита на стабилността в страната
Китай изрази подкрепа за усилията на Русия в защита на стабилността в страната
Правителството с превантивни мерки за сигурност и подкрепа на българската военна индустрия
Правителството с превантивни мерки за сигурност и подкрепа на българската военна индустрия