НОВИНИ

Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за №1 на месец ноември

Треньорът на тима Петър Арнаудов взе приза за най-добър треньор на месеца

Петър Арнаудов Белослава Кръстева Гергана Пейчева
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:34, 21.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за №1 на месец ноември в традиционната анкета на Пресклуб България, а треньорът на тима Петър Арнаудов взе приза за най-добър треньор на месеца.

През ноември шахматистките, в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева, спечели историческа първа европейска титла за България на първенството в Будва, Черна гора. С това постижение шахматистките убедително спечелиха класацията за ноември с 23 гласа от 25 възможности. Арнаудов също нямаше конкуренция и получи 19 от 25 гласа.

"Имаме едно изключително силно поколение момичета. Имаме още две момичета, които мога да спомена - Надя Тончева и Габриела Антова, които също са много талантливи. Винаги е трудно да направиш избор, но щом се станали първи, се надявам да е бил добър", сподели Арнаудов след награждаването.

Относно неразбориите в българския шахмат, той каза, че се надява сагата да е към своя край.

"Със сигурност не влияе позитивно. Мисля, че тази сага е към края си, надявам се съвсем скоро всичко това да приключи. Време е за нещо ново в шахмата. Шахматът има светло бъдеще, в момента има огромен обществен интерес, вече можем само да надградим над този успех и сега е моментът след тази титла да завършим позитивно и да престанем с тези конфликти", допълни той.

На церемонията присъстваха състезателките Белослава Кръстева и Гергана Пейчева.

"Благодаря изключително много за признанието и се надявам от тук-нататък да продължаваме да оправдаваме очакванията и да печелим още награди. През 2024 - може би медал от европейското първенство за жени и добро представяне на Олимпиадата. Бих обмисляла професионална кариера в шахмата, ако имам сериозно подкрепа зад себе си. Имам амбиции и желание да се развивам в шаха", каза Кръстева.

"Много съм щастлива с успеха, който постигнахме и в бъдеще ще се стараем да продължава да играем добре и да представяме България възможно най-добре. Надявам се през 2024 да покрия последна норма за женски гросмайстор и да играя силно на Олимпиадата", сподели Пейчева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Илиев обсъди развитието на училищния спорт на среща със спортните клубове в Благоевград
Министър Илиев обсъди развитието на училищния спорт на среща със спортните клубове в Благоевград
Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на Суперлигата
Съдът на Европейския съюз отсъди в полза на Суперлигата